Sněm TOP 09: Němcová vyzývá ke spolupráci v senátních volbách

Praha – Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová na republikovém sněmu TOP 09 nabídla Schwarzenbergově straně spolupráci v senátních volbách, které budou v příštím roce. TOP 09 se spolupráci nebrání, podle místopředsedkyně Heleny Langšádlové je ale diskuse o tomto tématu předčasná. Strana schválila teze programu pro evropské volby v pražském hotelu Dorint Don Giovanni, kde téměř dvě stovky delegátů zvolí v neděli vedení partaje. V tomto ohledu se žádné převratné změny neočekávají. Předsednické křeslo by měl obhájit dosavadní šéf Karel Schwarzenberg, který je v čele už od vzniku strany v roce 2009, ve funkci prvního místopředsedy patrně zůstane Miroslav Kalousek. Zpravodajský speciál o sněmu TOP 09 můžete sledovat v neděli od 9:00 do 17:00. Program sněmu najdete zde:

„V senátních volbách se lze v některých obvodech domluvit tak, aby kandidát buď za ODS, nebo za TOP 09, který má větší šanci, získal podporu té druhé strany,“ řekla Němcová. Podle ní by se pak strany nevyřazovaly navzájem a mohly by mít větší šanci proti levicovému kandidátovi.

Miroslav Kalousek v zítřejších volbách nového vedení otevřeně podpořil Karla Schwarzenberga. Podle něj se o víkendu na sněmu ale nebude pouze volit. „Očekávám, že tam proběhne i zásadní diskuse o naší strategii opoziční strany pro následující období,“ uvedl bývalý ministr financí. Jeho strana se ocitla v opozici poté, co v říjnových sněmovních volbách získala 12 procent hlasů a skončila čtvrtá. O koalici nyní vyjednává vítězná ČSSD s ANO a KDU-ČSL.

Příčiny tohoto volebního výsledku, který pro stranu oproti hlasování v roce 2010 znamenal pokles o více než čtyři procenta, bude ve zprávě předsedy TOP 09 zřejmě hodnotit Karel Schwarzenberg. Jeho projev odstartuje oficiální část dnešního programu, po něm se svými projevy vystoupí pozvaní hosté.

Během dnešního setkání schválila strana teze programu pro evropské volby. TOP 09 chce v Evropské unii prosazovat rozpočtovou odpovědnost, lepší pohyb studentů a pracujících či zlepšení obrazu ČR. V oblasti rozpočtu chce strana prosazovat úspory na platech evropských úředníků i poslanců. TOP 09 chce, aby se Česká republika připojila k fiskálnímu paktu a nezpochybňovala závazek přistoupit k euru. Na rozdíl od dřívějších vyjádření zástupců jiných stran ale nechce referendum o přijetí eura.

TOP 09 má za sebou první den sněmu (zdroj: ČT24)

TOP 09 na sněmovní úrovni spolupracuje s hnutím Starostové a nezávislí, jehož předseda a poslanec Petr Gazdík dnes na sněmu také vystoupil. Podle Gazdíka minulé volební období prokázalo, že spolupráce starostů s TOP 09 je smysluplná. Zástupce TOP 09 vyzval, aby byli ve sněmovně konstruktivní opozicí a stabilní alternativou rodící se vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Drábek v předsednictvu zřejmě končí

To nejdůležitější hlasování ale 177 delegátů sněmu čeká až zítra, kdy se bude volit předseda, místopředsedové a členové předsednictva strany. Bývalá vládní strana TOP 09 má čtyři řadové místopředsedy a dalších pět volených členů předsednictva.

Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24

Místa v předsednictvu plánují obhajovat Marek Ženíšek a Helena Langšádlová. Znovu by v tomto statutárním orgánu strany mohl usednout i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger či předseda moravskoslezské organizace Pavol Lukša. Předsednictvo zřejmě opustí bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který stál za kontroverzním projektem sKaret. Drábek se po odchodu z ministerstva politicky neangažuje, nekandidoval ani ve sněmovních volbách.

Nově se mluví o šéfovi jihomoravské organizace Janu Vitulovi a náměstkovi ministra životního prostředí Tomáši Tesařovi. Prahu by ve vedení strany mohl zastupovat buď pražský primátor Tomáš Hudeček, nebo jeho náměstek a předseda pražské buňky Jiří Vávra. Právě Hudečka by ve vedení rád viděl předseda strany Karel Schwarzenberg - více čtěte zde. Delegáti sněmu by měli zvolit i členy výkonného výboru strany.