Premiér: Nebylo správné se takto vyjadřovat na adresu Mandely

Praha - Premiér Jiří Rusnok v demisi se omluvil za včerejší nevhodné vyjádření o své účasti na pohřbu zesnulého bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandely. V soukromém rozhovoru, který zaznamenaly mikrofony Poslanecké sněmovny, vyjádřil nechuť vycestovat do Jihoafrické republiky. V SMS zprávě, kterou zaslal České televizi, píše, že nebylo správné se takto vyjadřovat. Svou frustraci nad povinností reprezentovat zemi svádí na časovou vytíženost. O tom, kdo za Česko na pohřeb jihoafrického prezidenta pojede, zatím není jasno.

„Nebylo to správné se takto vyjadřovat,“ uvedl v SMS zaslané iDNES.cz a ČTK. „Za ta slova se omlouvám. Nebylo to správné se takto vyjadřovat v souvislosti s úmrtím Nelsona Mandely a mrzí mě to,“ uvedl premiér Jiří Rusnok. Sladit pracovní program s nečekanými událostmi je ve funkci premiéra podle něj „kouzlení s časem“. „A protože je prosinec, vzhledem k nadcházejícím svátkům fakticky nejkratší měsíc v roce, vše se koncentruje pouze na tři týdny,“ dodal Rusnok. 

Rusnok tak reagoval na video se soukromým rozhovorem premiéra s ministrem obrany Vlastimilem Pickem, který zachytily mikrofony v Poslanecké sněmovně, jež se rozšířilo na internetu. Vyjádření premiéra Rusnoka lze najít na některých serverech.

Rozhovor, v němž jsou i některé vulgární výrazy, zaujal divadelního režiséra Tomáše Svobodu, který ho ještě dnes zakomponuje do svého představení Miloš Ubu. Scéna by se podle Rádia Impuls měla v představení objevit poprvé 16. prosince na Nové scéně Národního divadla. Svoboda v minulosti ztvárnil například hru Blonďatá bestie o Kristýně Kočí a straně Věci veřejné.

O tom, kdo se za Českou republiku zúčastní pohřbu Nelsona Mandely, zatím není rozhodnuto. Ministerstvo zahraničí oslovilo prezidenta, premiéra i Senát a sněmovnu.

Rusnokovo faux pas zaznamenala i některá světová média. Stručně se o něm zmínila například německá tisková agentura DPA a slovenský server topky.sk o něm informoval s titulkem „Hanba českého premiéra“. Agentura AP napsala, že mnozí světoví státníci dali najevo, že Mandelův pohřeb si ani za nic nenechají ujít, ale český premiér Jiří Rusnok k nim nepatří. Její krátkou zprávu mimo jiné převzala televize ABC a list The Washington Post.

Podívejte se, za co se premiér omlouval