Vymáhání pokut od černých pasažérů se už díky soudu nevyplácí

Praha – Některým firmám se už nevyplácí vymáhat pokuty od černých pasažérů. Dříve miliardový byznys zastavilo rozhodnutí soudů, které už nepřiznávají inkasním společnostem takové odměny jako dříve. Tímto způsobem ale tratí také dopravní podniky, které tak přicházejí o desítky milionů korun ročně.

Hon na černé pasažéry ztratil na přitažlivosti (zdroj: ČT24)

Hon na černé pasažéry ztratil na přitažlivosti. Inkasní společnosti se už o „hříšníky“ tolik nezajímají. „Řada společností ukončila odkup pohledávek a ta, se kterou jsme měli smlouvu, nám ji vypověděla,“ říká mluvčí pražského dopravního podniku.

Dopravní podnik v Brně začal vymáhat pokuty sám s pomocí advokátní kanceláře. Příjmy ale loni propadly na pětatřicet milionů, část dluhů je navíc nedobytná. Zhruba třicet procent pohledávek se nedaří vymoct už vůbec. Soud nepřizná žádné náklady, což vede k tomu, že věřitelé nedostanou zaplacený svůj úkon, který směrem k dlužníkovi vynaložili.

A právě odměny advokátů, soudní a exekuční poplatky v minulosti otáčely výši pokuty za jízdu načerno do červených čísel. Osmisetkorunová pokuta se tak mohla rázem navýšit na devatenáct tisíc. Většinový podíl šel firmám, které dluhy vymáhaly.

Příjmy z pokut z jízdy načerno
Zdroj: ČT24

Byznys, který jen v Praze mohl vynést podle společnosti Člověk v tísni sedm miliard, změnil až loni v lednu Ústavní soud. Dopravní podniky v Brně, Jihlavě, Ostravě i Olomouci tedy začaly zvyšovat samotné pokuty. Zdražení chystá od ledna také pražská MHD. V současné době hledá firmy, které budou pokuty vymáhat. Jaký bude o zakázku zájem, se ukáže koncem února.

Vydáno pod