Desítky lidí přišly „z celé duše“ poděkovat Gorbaněvské

Praha  - Uctít památku zesnulé ruské disidentky, překladatelky a básnířky Natalije Gorbaněvské, která koncem minulého týdne zemřela ve věku 77 let, přišlo k budově Českého rozhlasu na Vinohradskou ulici v Praze několik desítek lidí. Lidé rozsvítili pod pamětními deskami na budově rozhlasu svíčky. Připomněli nejen protesty v srpnu 1968 proti invazi do Československa, ale i současné protesty na Ukrajině. Mezi svíčkami pro Nataliji Gorbaněvskou ležel i jeden dopis: „Myslela jsem si, že už nikdy nebudu psát slova v ruštině. Dnes tento záměr poruším kvůli Vám, Nataljo Jevgenjevno, a kvůli vašemu hrdinství. Děkuji vám za to z celé duše.“

Ve stejnou dobu byly podle platformy BEZ komunistů.cz, která vzpomínkovou akci pořádá, zapáleny svíčky také na mnoha místech světa i v České republice, například v Liberci, Plzni, Ústí nad Labem, Krakově, Varšavě nebo Tel Avivu. 

Na setkání s Gorbaněvskou zavzpomínal i Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09. To první se prý odehrálo před 25 lety v Moskvě, poslední letos v říjnu v Praze. Gorbaněvská proslula jako jedna z „osmi statečných“ sovětských disidentů, kteří na moskevském Rudém náměstí 25. srpna 1968 demonstrovali proti okupaci Československa. 

„Oni věděli, co je to za režim, co se jim stane. Přesto vyjádřili solidaritu s námi. Někdy mám dojem, že si ani nevážíme svobody, kterou jsme mezitím vydobyli. Nám spadla do klína,“ řekl Schwarzenberg, „rád bych věděl, kdo by z našich představitelů vzal za svobodu Ruska nebo Ukrajiny na sebe to stejné utrpení jako Gorbaněvská a její přátelé“. 

Účastníci dnešního setkání, jež spolupořádala také občanské iniciativa Nikagda Nězabuděm, zároveň vyjádřili podporu ukrajinské proevropské opozici, která protestuje v Kyjevě a v dalších ukrajinských městech proti zrušení podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Někteří drželi nápis Za vaši i naši svobodu, ukrajinské vlajky i nápisy podporující současné ukrajinské protesty. Telefonicky se pořadatelé spojili i s politikem a spisovatelem Jaromírem Štětinou, který je právě na dnešní demonstraci v Kyjevě. Poté se přesunuli k soše sv. Václava na Václavské náměstí. 

Gorbaněvská za účast na protestní akci pykala v tehdejším Sovětském svazu mimo jiné nuceným pobytem v psychiatrické léčebně. Po emigraci v roce 1975 do Francie byla Gorbaněvská zbavena sovětského občanství a měla dlouho status uprchlíka. Českou republiku naposledy navštívila v říjnu: za své celoživotní zásluhy v boji za demokracii, svobodu a lidská práva převzala ocenění Univerzity Karlovy, jejíž rektor Václav Hampl se dnešního setkání také zúčastnil. Petr Marek z iniciativy BEZ komunistů.cz dnes kriticky poukázal na to, že hlavní představitelé ČR, zejména prezident republiky, neudělili Gorbaněvské české státní vyznamenání.