Žádné překvapení: Schwarzenberg i Kalousek zůstávají v čele TOP 09

Praha – Karel Schwarzenberg obhájil pozici předsedy TOP 09. Celonárodní sněm strany reaguje na výsledek voleb, Schwarzenberg byl nicméně jediným kandidátem na předsedu a podle očekávání se v čele strany nic nezměnilo. Svou pozici obhájil jak on, tak Miroslav Kalousek, který se stal prvním místopředsedou. „Tato spolupráce je základ našeho úspěchu,“ prohlásil Schwarzenberg. V prvním kole místopředsedy uspěli Marek Ženíšek, Pavol Lukša a Leoš Heger. Poslední volné místo ve druhém kole obhájila Helena Langšádlová. Tomáš Hudeček navrhovaný předsedou strany neuspěl. Zpravodajský speciál o sněmu TOP 09 sledujte od 9:00 do 17:00. Program sněmu najdete zde

„Doufám, že vás nezklamu. Uvědomte si, že jste si zvolili někoho, kdo vás nebude v příštích letech šetřit. Budeme pracovat, abychom zachovali svobodu a demokracii,“ řekl po zvolení Schwarzenberg. Získal 160 hlasů ze 173 odevzdaných a fakticky tedy neměl konkurenta. To, že strana skončila v opozici, nevidí novopečený předseda nutně jako problém. „Buďme klidní, ale pilní. Musí být jasná čára mezi námi a politikou nezodpovědnou,“ vyzval účastníky sněmu.

Kromě šéfa strany bude 177 delegátů volit i místopředsedy a členy předsednictva. Bývalá vládní strana TOP 09 má čtyři řadové místopředsedy a dalších pět volených členů předsednictva. Do vedení už nebude kandidovat bývalý ministr práce Jaromír Drábek.

Schwarzenberg se nevymezil proti žádnému kandidátovi na post místopředsedů. Ačkoliv  na jednu z vedoucích pozic doporučil Tomáše Hudečka, je prý ochoten spolupracovat i s dalšími kolegy.

Místa v předsednictvu obhájil Marek Ženíšek, bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger a předseda moravskoslezské organizace Pavol Lukša. Helena Langšádlová, která prohlásila, že ve straně neexistují žádné pevné dohody, kdo by měl na místě vydržet a kdo ne, se o zbývající místo utkala ve druhém kole s náměstkem ministra životního prostředí Tomášem Tesařem. Z boje vyšla jako vítězka.

Předsednictvo zřejmě opustí bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který stál za kontroverzním projektem sKaret. Drábek se po odchodu z ministerstva politicky neangažuje, nekandidoval ani ve sněmovních volbách.

  • Podle Ivany Svobodové z Respektu se na sněmu TOP 09 nic přelomového nestane. Jedinou zajímavostí byl osud Tomáše Hudečka, kterého podpořil Karel Schwarzenberg. Učinil tak ale jako jediný. „Zdá se mi, že ti ostatní o něj příliš nestojí,“ říká novinářka. Její slova se potvrdila, Hudeček ve volbě místopředsedy neuspěl. Za jeho neúspěchem prý stojí problémy s tunelem Blanka.

Schwarzenberg chce, aby byla TOP 09, jež se poprvé od vzniku ocitla v opozici, pro vládní strany silným oponentem. Neúspěch v předčasných volbách znamenal pro stranu ztrátu čtvrtiny hlasů, v nové sněmovně tak má 26 křesel. Podle předsedy Schwarzenberga je to sice bolestné, nicméně nic, co by TOP 09 mělo položit. 

Miroslav Kalousek ve svém projevu hovořil o důstojné rehabilitaci pojmu opozice. Rozpočtovou odpovědnost a opatření proti korupci prý strana hodlá pečlivě sledovat i nyní, a splnit tak dva hlavní body ze svého programu. Jako opoziční strana nehodlá TOP 09 mlčet a hodlá bojovat proti svým „nestandardním soupeřům“. Kalousek varoval před malými hnutími a upozornil na vznik nové dimenze korupčního prostředí, kdy kmotr je sám sobě klientem, což myslel v narážce na Andreje Babiše. Kalousek si dále přeje, aby se strana otevřela mladým lidem a učinila pro ně politiku přitažlivější. Politik obhájil post prvního místopředsedy, zvítězil se 157 hlasy ze 168 odevzdaných.

Schwarzenberg předá žezlo nejspíš za dva roky. Předseda přiznal, že jedno funkční období dokončí úplně a dál se rozhodne podle zdravotní situace. „Mladší už asi nebudu,“ prohlásil s nadsázkou. Rozhodnutí, kdy předseda-spoluzakladatel odstoupí z funkce, tak spolustraníci včetně Kalouska zřejmě nechávají na Schwarzenbergovi samotném. Výměnu s druhým mužem strany Kalouskem tak lze čekat nejdříve až na příštím sněmu za dva roky.

Marek Ženíšek a Helena Langšádlová byli zvoleni řadovými místopředsedy
Zdroj: ČT24/ČTK

„Karel Schwarzenberg ještě stále reprezentuje vlídnější tvář jakéhosi hodného dědečka, zatímco Miroslav Kalousek je tím zlým mužem, kterého strana vždy nasadí do klíčových okamžiků,“ říká politolog Petr Just. Podle něj bude Kalouskova role charismatického řečníka, který bude nové koalici znepříjemňovat vládnutí, mnohem důležitější, než když se musela TOP 09 vyrovnávat s důsledky vlastních nepopulárních vládních kroků - více o TOP 09 čtěte zde.