Lessy nebo Červíček? Za vším hledej Kubiceho

Praha – Zda bude jediným policejním prezidentem Petr Lessy, Martin Červíček, nebo bude dlouhodobě pokračovat policejní schizma, by mělo rozhodnout správní řízení. Jeho výsledek je ale nejasný: zatímco Lessyho advokát Václav Láska řekl v Otázkách Václava Moravce, že by se měl zrušit Červíčkův jmenovací dekret, policejní odborář a spoluautor služebního zákona Petr Tomek míní, že k ničemu takovému není důvod. Navíc i v případě, že by Červíček o své křeslo přišel, mohl by případ skončit u soudu a táhnout se i léta bez ohledu na to, kdo by po tu dobu českou policii vedl. Oba hosté se však shodli na tom, že hlavním viníkem současné situace je exministr vnitra Jan Kubice, který nevyužil institutu zproštění výkonu služby.

Česká policie začíná připomínat církev po roce 1378 – tak jako byli tehdy dva papežové, jsou teď dva policejní ředitelé. A podobně jako tehdy ani dnes není jasná cesta, jak ze schizmatu ven. Podle Petra Tomka byl návrat Petra Lessyho do čela republikové policie unáhlený. Rozhodně to ale nepovažuje za důvod k tomu, aby Martin Červíček policejním ředitelem být přestal. „Rozhodnutí o propuštění (Lessyho od policie) je nezávislé na tom, jak je rozhodnuto v trestní věci,“ poukázal v Otázkách Václava Moravce Tomek, který je místopředsedou policejního Nezávislého odborového svazu.

Václav Láska a Petr Tomek v OVM
Zdroj: ČT24

Láska: Červíček skončí, v obnoveném řízení přijde o dekret

Naopak Václav Láska míní, že trestní stíhání a působení u policie jsou spojené nádoby a ministr v demisi Martin Pecina neměl jinou možnost než Lessyho vrátit k policii i do funkce, již musel loni opustit. Řešení situace je potom podle Lásky jasné. „Petr Lessy nikdy nepřestal být policejním prezidentem. To, že v době, kdy byl policejním prezidentem, byl jmenován nový policejní prezident, je nová skutečnost, která zavdává důvod k obnovení řízení, v rámci kterého se bude přezkoumávat, zda pan Červíček mohl být policejním prezidentem,“ řekl Václav Láska, který očekává, že Martin Červíček brzy přijde o svůj jmenovací dekret. Láska to uvedl s odkazem na rozhodnutí v obdobných případech.

O zahájení správního řízení hovořil i Pecina, podle kterého začne v případě, že Červíček sám neodstoupí. Ten odstoupit odmítl a obvinil Pecinu, že chce dosadit své lidi do protikorupční policie. O tomtéž hovořil také předseda Nezávislého odborového svazu Milan Štěpánek.

Zrušení jmenování Červíčka policejním prezidentem by podle Tomka způsobilo řetězovou reakci, protože tím by se Martin Červíček vrátil do své předchozí funkce prezidentského náměstka, kde ale dnes sedí někdo jiný. I ten by se proto musel vrátit do předchozí funkce. „Nelze dovodit to, co říká Václav Láska, že lze právní fikcí dojít k tomu, že to místo bylo obsazené. Právní fikce se dotýká Petra Lessyho – byl celou dobu policejním prezidentem – ale nemůže se dotýkat rozhodnutí, která byla učiněna následně,“ podotkl Tomek. V opačném případě by mohlo pokračovat posunování policistů ve funkcích až daleko do minulosti.

Petr Lessy a Martin Červíček (archivní foto)
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Klíčovou chybu udělal už Kubice, shodují se obě strany

Tomek ani Láska ale neočekávají, že by za vším stála snaha dosadit do prezidentské funkce někoho úplně jiného. Zastánce i kritik Lessyho návratu se také shodli na tom, že u počátku všech problémů stojí bývalý ministr vnitra Jan Kubice, který Lessymu ukončil služební poměr, a tak ho připravil i o místo policejního prezidenta. „K této situaci vůbec nemuselo dojít, pokud by ministr Kubice použil v dané situaci institutu zproštění výkonu služby,“ nastínil Petr Tomek. Václav Láska upozornil, že Kubice jednal velmi rychle a neposkytl Lessymu žádnou příležitost k obraně. Sám Jan Kubice se v posledních dnech k situaci ve vedení policie nechce vyjadřovat.

Policejním schizmatem se zabývali také dva bývalí ministři vnitra Radek John a Ivan Langer v pořadu Partie televize Prima. Zatímco John, který Lessyho do fuknce kdysi jmenoval, jeho návrat uvítal, Langer kritizoval „zvůli“ a unáhlenost ministra Peciny. Poukázal, že je vláda v demisi, ministr by podle Langera neměl vyměňovat policejního prezidenta. „Ministr rozhodoval jako správní orgán,“ odmítl to však John. Stejně jako Václav Láska a Petr Tomek ovšem John kritizoval především to, že exministr Kubice Lessyho pouze nezprostil výkonu služby.

Petra Lessyho vrátil do služebního poměru ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Ve správním řízení chce zkoumat, jestli se měl Červíček po Lessyho odvolání stát šéfem policie.