Na Pecinu se chystá trestní oznámení, tentokrát od odborářů

Praha - Policejní odboráři připravují trestní oznámení na ministra vnitra v demisi Martina Pecinu. Vyčítají mu postup při plánování personálních změn. Podle serveru Lidovky.cz souvisí oznámení s návratem Petra Lessyho do funkce policejního prezidenta. To ale šéf Nezávislého odborového svazu Milan Štěpánek popírá. Pecina dnes zahájil správní řízení, ve kterém bude přezkoumávat ustanovení policejního prezidenta Martina Červíčka do funkce. Nechal se zároveň slyšet, že pokud bude vytváření vlády trvat příliš dlouho, rozhodne o policejním šéfovi sám i navzdory doporučení Hradu.

Již druhé trestní oznámení míří na ministra vnitra v demisi. První podal vysoký policejní úředník, to druhé policejní odboráři. Ti mají prý k dispozici dokumenty potvrzující, že Pecinovo rozhodnutí bylo nezákonné.

Štěpánek: Lessy není hlavní problém, vadí nám protizákonné chování

Štěpánek zdůraznil, že nesouhlasí zejména s kroky ministra Peciny při požadavku na obsazování některých služebních míst, zejména nahrazení odvolaných ředitelů nestandardním způsobem, který je podle Štěpánka v rozporu se zákonem o služebním poměru. Štěpánek také upozornil, že trestní oznámení odboráři podají v horizontu několika dní, možná i týdnů. „Bude to poté, až budeme mít soustředěny všechny relevantní materiály,“ naznačil.

  • Milan Štěpánek: „Tady nejde o to, jestli se pan Lessy měl, nebo neměl vrátit do služebního poměru. Jeho propuštění bylo vyústění dlouhodobých sporů s panem ministrem Kubicem, kdy ani jeden z nich nebyl schopen tuto věc rozumně vyřešit. Tady bych nebral tu výtku tak, že jsme proti panu Lessymu. Jsme spíš proti postupům, které nejsou v souladu se zákonem.“

Sám Pecina spíš nerozumí tomu, proč se odboráři nezajímali o podle něj bezdůvodně propuštěného Lessyho dříve. „Každý má právo podat trestní oznámení v okamžiku, kdy má pocit, že byl porušen zákon. Nemám problém své jednání obhájit. Spíš bych ale očekával, že se odboráři budou zastávat neoprávněně propuštěného policisty, kterým pan Lessy bezpochyby je. To by měla být jejich úloha. To, že konají přesně opačně, je podivné,“ reagoval Pecina.

Pecina zkoumá nástup Červíčka do funkce

Ministr také zahájil přezkum ustanovení policejního prezidenta Martina Červíčka do funkce. Sám se rozhodl minulý týden do služebního poměru navrátit někdejšího šéfa policie Petra Lessyho, v důsledku čehož panuje v čele policie dvojvládí. „Dnešním dnem bylo zahájeno přezkumné řízení ve věci ustanovení Martina Červíčka na služební místo policejního prezidenta,“ konstatoval mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Milan Štěpánek
Zdroj: ČT24

Lessyho z funkce loni v srpnu odvolal někdejší ministr vnitra Kubice po obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci. Městský soudu v Praze Lessyho stíhání zastavil. Odboráři teď údajně disponují dokumenty vysvětlující stanovisko soudu k trestní věci Petra Lessyho z jiného pohledu. Soud totiž neřešil otázku viny a neviny a zda tedy Lessy skutečně spáchal skutek, pro nějž byl stíhán. „Řeší spíš procesní otázku a podle mě docela nešťastně. Takže si myslím, že dovolání bude na místě. Každopádně usnesení rozhodně neříká, že se Lessy má vrátit do služebního poměru,“ dodal Štěpánek.

Do případu však může ještě zasáhnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. S rozhodnutím městského soudu o zastavení Lessyho stíhání se totiž nesmířilo Městské státní zastupitelství v Praze, které podalo nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi podnět k podání dovolání. Zeman má lhůtu zhruba do konce prosince, Pecina ale nebude čekat na to, zda Zeman skutečně dovolání podá.

O co jde v kauze odvolání Petra Lessyho

Lessy měl předat své mluvčí dokumenty pro média, určené k tomu, aby očernily náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Generální inspekce bezpečnostních sborů ho kvůli tomu obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci veřejné osoby, na základě toho ho ministr Kubice zbavil služebního poměru. Případem se zabývalo několik soudů, až pražský městský soudce Petr Beneš rozhodl, že nikdo nesmí být souzen a trestán za jednu věc dvakrát. A protože už Lessyho potrestal ministr Kubice, veškeré další soudy byly nezákonné. Soud ale neřekl, zda je bývalý policejní prezident vinen, či nevinen.

Přesto se na něj odvolává současný ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Podle jeho vyjádření ze své pozice ani nemohl nic jiného dělat, než Lessyho přijmout zpět. „Rozhodnutí soudu rozumím tak, že trestní řízení nemělo být zahájeno a nemělo tak dojít ani k odvolání Petra Lessyho ze služebního poměru,“ vysvětlil Pecina. Lessy po odchodu z funkce působil jako ředitel soukromé bezpečnostní agentury Centr Group, jejímž největším klientem, jak upozorňuje Respekt, je Pecinova mateřská firma Vítkovice Machinery Group.

Česko má ale od minulého týdne dva policejní prezidenty, Petra Lessyho, kterého Pecina vrátil do služby, a Martina Červíčka. Ministr podle svého vyjádření očekával, že Červíček vzdá funkce dobrovolně. Ten to však rezolutně odmítl. Naopak naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Ministr chce nyní zjistit, zda jmenování Červíčka stále platí.

I tak je možné, že o příštím policejním prezidentovi bude rozhodovat Pecina, přestože podle Zemana by tak měl učinit jeho nástupce. Hospodářským novinám totiž ministr vnitra v demisi oznámil, že pokud vláda vznikne později než na konci ledna, musí tento krok udělat sám. Právě z toho důvodu chce tento týden navštívit prezidenta a situaci s ním probrat. „Vysvětlím mu, jaká jsou práva a povinnosti jakožto správního orgánu,“ sdělil deníku.