Policie prosí o pomoc při pátrání po rodičích „vlčích dětí“

Praha - Policie žádá o pomoc s pátráním po Martinovi a Haně Kašpárkových z Prahy. Soud je potrestal za to, že zanedbali péči o své dva syny. Malé chlapce nikdy nepustili z bytu, ani je nepřihlásili na úřadech. Otec za to měl jít na čtyři roky za mříže - do vězení ale nenastoupil a zmizel. S ním zmizela také matka dětí, kterou sice osvobodila novoroční amnestie - policie ji ale hledá, protože na obě děti, které jsou v péči příbuzných, neplatí výživné.

„Manželé žijí alternativním způsobem života bez potřeby komunikace s okolím a z tohoto důvodu se i v tuto chvíli s největší pravděpodobností budou pohybovat v odlehlejších venkovských oblastech. Peníze na obživu by mohl zajišťovat především manžel příležitostnou manuální prací, jelikož je vyučen jako brašnář,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová.   

Případ vlčích dětí:

Rodiče narození synů, které média nazvala „vlčími dětmi“, zatajili. Podle soudu jim nedávali dostatečně najíst, neoblékali je a ani je pořádně nemyli. Obžaloba vinila oba rodiče z týrání svěřené osoby, protože svým přístupem měli dětem způsobit těžkou újmu na zdraví. Roční ani dvouletý chlapec v době, kdy je našla policie, neuměli vůbec mluvit, pouze plakali a vydávali občasné zvuky. Nedokázali ani chodit, neměli kousací reflexy a nebyli na svůj věk dostatečně fyzicky a psychicky vyvinutí. Podle znalců mají chlapci poškozené mozkové funkce a nelze vyloučit, že budou mít trvalé psychické následky.

Muž i žena vinu od počátku popírali. O děti se údajně v bytě na pražských Vinohradech starali dobře, pouze prý nejsou zastánci tradičních metod výchovy; synům prý kupovali nejlepší a nejdražší biostravu. Dávali jim kaše, přesnídávky a ovocné a zeleninové šťávy. Chlapci podle nich ven chodit nepotřebovali a pouze pleny v bytě nosili proto, že tam bylo horko. Také prý byli zdraví, a proto nepotřebovali žádná lékařská vyšetření. Na úřadech je rodiče nezaregistrovali údajně proto, že nesouhlasili s jejich očkováním.

Otci původně městský soud vyměřil osmiletý trest vězení a matce podmínku, odvolací soud pak ale ženě trest zpřísnil na dva roky nepodmíněně a otci ho naopak zmírnil na čtyři roky. Podle vrchního soudu totiž nešlo o týraní svěřené osoby, ale o těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, zanedbání povinné výchovy a ohrožování výchovy dítěte. Odvolací soud také proti původnímu rozhodnutí upustil od uložení ochranného léčení matce.

Vydáno pod