Dohodu s ANO i lidovci máme, hlásí Sobotka

Praha - ČSSD, ANO a KDU-ČSL dořešily sporné body programu. Strany se shodly na zrušení poplatku za návštěvu ambulance a za recept, platit se bude za pohotovost, nově vznikne druhá snížená sazba DPH. Daňové zatížení by se nemělo zvyšovat u fyzických ani právnických osob, vrátit by se měla ale minimální daň pro živnostníky. První termín pro změnu daní je leden 2015. „Já jsem minule říkal, že je téměř hotovo, myslím, že dnes mohu říci - je definitivně hotovo,“ oznámil po zhruba pětihodinovém koaličním jednání předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Dokument koaliční smlouvy by mohli zástupci stran během čtvrtka podepsat a v pátek zveřejnit. Až poté se budou koaliční strany dohadovat o rozdělení křesel ve vládě.

Pětihodinové jednání a jako výsledek návrh dokumentu, který má 40 stran a vymezuje pravidla budoucí koaliční spolupráce. Koalice se shodla na zrušení poplatku za návštěvu ambulance a za recept, platit se bude za pohotovost. „A otevřeli jsme cestu k tomu, aby se znovu nezaváděly poplatky za pobyt v nemocnici,“ řekl Sobotka. Změny má vykompenzovat nová úhradová vyhláška.

U daní vznikne nově druhá snížená sazba DPH, zřejmě ve výši pět procent. Mají v ní být léky, knihy, dětské pleny a dětská výživa. „Budeme chtít, aby tyto položky, které jsou i jmenované ve smlouvě, byly zařazeny do pětiprocentní sazby DPH,“ poznamenal Sobotka. Přesná výše snížené DPH ale v koaliční smlouvě obsažena nebude.

Opatření pro živnostníky a sektorová daň

Nemělo by se zvyšovat daňové zatížení fyzických ani právnických osob, zůstává otevřená otázka sektorové daně, kterou by platila jen některá odvětví. Daně by se měly měnit nejdříve od ledna 2015.

Součástí koaliční smlouvy by podle Sobotky mělo být i opatření, které zamezí zneužívání daňového systému u živnostníků, kteří dlouhodobě neplatí daně a pohybují se ve ztrátě. Koalice bude chtít podle Sobotky obnovit slevu na dani pro pracující důchodce a postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy v ČR.

Podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka půjde koalice cestou úspor. „Děkuji kolegům, že se nám podařilo najít průnik diametrálně odlišných volebních programů,“ řekl Faltýnek. Sociální demokracie vedle vyšších daní pro právnické osoby navrhovala také sektorovou daň. Faltýnek bez podrobností řekl, že tato záležitost je v koaliční smlouvě řešena.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvítal, že se podařilo do smlouvy prosadit snížení daňové zátěže pro rodiny, což byla lidovecká priorita. A smlouva mluví i o dalších bodech. Druhý pilíř důchodové reformy má skončit. „Druhý pilíř se bude transformovat do třetí a máme zájem posílit třetí pilíř tak, aby byl zajímavější,“ uvedl Jurečka. Vrátit se má i sleva pro pracující důchodce. A rodiny se mají těšit na větší podporu, porodné se má platit i na druhé dítě a větší bude také daňová sleva na děti, tvrdí první místopředseda. Vzájemná smlouva ČSSD, ANO a KDU-ČSL obsahuje i pojistku proti přehlasování jedné ze stran.

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle Sobotky se jednání protáhlo do noci především proto, že ANO i lidovci přišli na jednání s mnohými návrhy na upřesnění. Znovu se zástupci koalice nad textem sejdou ve čtvrtek, aby dokument podepsali. „Budeme chtít, aby koaliční smlouvu podepsali nejen předsedové koaličních stran, ale aby svůj podpis připojili všichni koaliční poslanci,“ uvedl šéf ČSSD.

Konečný text mají strany v plánu zveřejnit v pátek, následovat bude schvalování uvnitř jednotlivých stran. Ústřední výkonný výbor ČSSD se bude dohodou zabývat hned v sobotu. „Pokud bude dohoda zveřejněná v sobotu, je velká šance na to, aby ÚVV rozhodl o postoji sociální demokracie,“ komentoval situaci Sobotka. Lidovci chtějí smlouvu schvalovat v neděli na celostátní konferenci, kde má být již předseda strany Pavel Bělobrádek. Poslanci ANO budou mít dokument k dispozici již v pátek, předsednictvo strany jej dostane v průběhu příštího týdne.

Až koaliční smlouvu odsouhlasí také orgány jednotlivých stran, začnou jednání o rozdělení resortů a obsazení ministerstev tak. Spor je zatím o jedno křeslo, které chtějí navíc Lidovci - ČSSD a ANO by pak měly sedm ministerských postů. Návrh na jmenování vlády by pak chtěl Bohuslav Sobotka předložit prezidentovi do konce roku.