Za postřelení policisty hrozí cizinci až dvacet let, nebo výjimečný trest

Praha – Policie obvinila muže, který při akci protikorupčního útvaru v Herinku u Prahy postřelil policistu. Jedná se o cizince, podle vedoucího středočeských vyšetřovatelů Martina Šulce mu hrozí 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest.

K neštěstí došlo v úterý v ranních hodinách při domovní prohlídce, kdy na zasahující policisty muž jednou vystřelil. Jednomu z nich způsobil střelné poranění. „Byl zasažen do horní poloviny těla,“ upřesnil Šulc. Pachatel prý použil legálně drženou krátkou střelnou zbraň ráže devět milimetrů. Bezprostředně po činu byl zadržen. „Jde o devětačtyřicetiletého cizího státního příslušníka,“ dodal kriminalista.

Podle médií byl postřelen příslušník Útvaru rychlého nasazení, který detektivům asistoval u zatýkání. Šulc ale nechtěl sdělit jeho konkrétní zařazení, jen podotkl, že není v ohrožení života. Celý zásah měl podle Šulce standardní průběh. „Policisté byli řádně označeni a použili i odpovídající zákonné výzvy,“ zdůraznil vyšetřovatel.

Kriminalisté ještě v úterý večer zahájili trestní stíhání zadrženého pro pokus o vraždu úřední osoby při výkonu její pravomoci. Ve středu dopoledne pak podali podnět ke vzetí do vazby. Více informací o případu policie nechtěla sdělit.