Grygárek obviněn ze zneužití pravomoci, stopy vedou k Janouškovi

Praha – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu obvinil ze zneužití pravomoci bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka. Ten podle detektivů účelově nekonal, přestože veděl, že švýcarská prokuratura vyšetřovala podnikatele Romana Janouška kvůli praní špinavých peněz a dokonce mu v letech 2008 a 2009 obstavila na účtech víc než dvě miliardy korun. Vyšetřovatelé se domnívají, že důvodem byly úzké kontakty obou mužů. Grygárek v rozhovoru pro Českou televizi obvinění odmítl.

Podle tiskové zprávy Vrchního státního zastupitelství v Olomouci obviněná osoba nedala pokyn k řádnému objasnění v případu praní špinavých peněz. Existuje prý důvodné podezření, že to udělala záměrně kvůli osobnímu a přátelskému vztahu k člověku, jehož finanční prostředky byly zajištěny v zahraničí. S žádostí o právní pomoc se na českou justici obrátila švýcarská prokuratura. V roce 2010 ale Švýcaři případ odložili.

Olomoučtí žalobci spojují aktuální trestní stíhání s kauzou Jany Nečasové, dříve Nagyové. Ze spisu k tomuto případu vyplývá, že kriminalisté podezírají z praní špinavých peněz a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky podnikatele Romana Janouška, Ivo Rittiga, komunálního politika Tomáše Hrdličku a někdejšího magistrátního úředníka Jiřího Tomana. Dokument přitom zmiňuje i Grygárka, který měl v pozici náměstka tehdejšího vrchního žalobce Vlastimila Rampuly zneužít svou pravomoc.

„Předmětem trestního stíhání je důvodné podezření, že stíhaná osoba v době od 20. 1. 2009 do 31. 8. 2012 v postavení úřední osoby, přestože věděla o zahájení vyšetřování podezření z nedovoleného praní špinavých peněz v zahraničí tamními orgány a o zajištění finančních prostředků v rámci takto vedeného trestního řízení, nekonala v rámci své pravomoci v České republice ani nedala pokyn příslušným orgánům k tomu, aby bylo zahájeno trestní řízení k prověření důvodného podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedlo státní zastupitelství.

„To obvinění je zcela neopodstatněné, je nepravdivé, vychází pouze z nepodložených domněnek, které nemají oporu ani v dosud shromážděných důkazech, a dokonce je vnitřně rozporné,“ říká obviněný Libor Grygárek.

Grygárek v rozhovoru pro ČT popřel, že by měl na uvedeném trestném činu nějaký podíl, podle svých slov ani nijak zasáhnout nemohl. Argumentuje také tím, že se s Janouškem seznámil až v roce 2010 – v letech 2008 a 2009 mu tedy nemohl pomoci.

Šéf olomouckého státního zastupitelství Ivo Ištvan nechtěl sdělit, zda stíhaným úředníkem je právě Grygárek. Obvinění však následně sám Grygárek potvrdil. Pokud soud prokáže jeho vinu, hrozí mu od šesti měsíců do tří let vězení.

Působení bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce provází pochybnosti už delší dobu. Někdejší šéfka státních zástupců a nyní ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová jej například označila za jednoho ze členů takzvané justiční mafie. A Grygárek byl taky sousedem Romana Janouška na lukrativní adrese v Galerii u Myšáka v centru Prahy. O dalších kauzách spojených s jeho jménem si můžete přečíst zde.

Vydáno pod