Nemovitosti na Pražském hradě církve nedostanou, chystá se nová dohoda

Praha – Budovy a pozemky v okolí Pražského hradu církve v rámci restitucí nezískají. Česká televize má k dispozici odůvodnění Kanceláře prezidenta republiky, podle kterého by vydáním mohla být ohrožena bezpečnost Pražského hradu. Metropolitní kapitula, která žádala mimo jiné o navrácení několika budov v těsném sousedství katedrály svatého Víta, chce teď uzavřít se státem novou dohodu.

Církev žádala po státu vydání celkem devíti budov v areálu Pražského hradu. Byly mezi nimi třeba kostel Všech svatých, který přímo navazuje na Vladislavský sál, několik domků ve Vikářské ulici (ty se nacházejí hned vedle katedrály svatého Víta), růžový dům stojící na začátku Zlaté uličky či Prašná věž (tzv. Mihulka), v níž sídlí expozice Hradní stráže.

Stát však katolické církvi žádnou z budov nevrátí – prezidentská kancelář tvrdí, že jejich vydání by mohlo ohrozit bezpečnost Pražského hradu. Na podobný problém upozornilo už dříve ministerstvo vnitra, podle kterého lze správu hradu „zejména z bezpečnostních a státně reprezentativních důvodů jen obtížně zajistit za situace, kdy by jednotlivé stavby a pozemky byly spravovány různými vlastníky“ (čtěte víc).

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček navíc upozornil, že „žádost odporuje dikci zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a dohodě mezi prezidentem Václavem Klausem a kardinálem Dominikem Dukou“.

Restituce hradních objektů tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Zmíněná dohoda o spoluvlastnictví svatovítské katedrály, podepsaná v květnu 2010, předpokládala konec všech sporů o nemovitosti na Pražském hradě. Církev se proto kvůli nevydání požadovaných budov soudit nechce. „Myslím si, že žádné soudy nepřicházejí v úvahu. Chystá se dohoda, která by měla celý problém vyřešit,“ upřesnil šéf odboru vnějších vztahů na pražském arcibiskupství Milan Badal.

Nová dohoda, tentokrát mezi kardinálem Dukou a prezidentem Milošem Zemanem, by měla být hotová v prvním pololetí příštího roku. Církvi by na jejím základě mohly připadnout ty budovy, které má dnes v trvalém užívání.

Kardinál Duka nicméně neskrývá své celkové zklamání z téměř ročního vydávání církevního majetku. „To se netýká jen církve, to je problém blokovaného majetku, který patří také jiným osobám, patří městům a obcím a hospodářsky je poškozuje,“ nechal se slyšet arcibiskup pražský.

Už v říjnu – pouhý týden před volbami – se snažil speciálním zákonným opatřením zabránit vydání budov v hradním areálu ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Premiér Jiří Rusnok se ale nakonec postavil proti (podrobnosti zde).