Změna: Porod jen s asistentkou a domů za pár hodin

Praha – Od ledna bude možné v porodnici rodit bez přítomnosti lékaře, pouze za pomoci porodní asistentky. Pokud by se porod zkomplikoval, lékař se okamžitě dostaví, k dispozici budou také potřebné přístroje a léky. Porod vedený porodní asistentkou v porodnici uhradí zdravotní pojišťovna. Druhou novinkou je tzv. ambulantní porod, který by měl řešit předčasné odchody matek s novorozenci z porodnice. Nových pravidel by podle odhadů ministerstva mohlo využít pět až deset procent žen. Unie porodních asistentek ale mluví jen o kosmetických úpravách. Za domácí porody jim stále hrozí až milionová pokuta.

Dosud byla v určitých fázích porodu přítomnost lékaře nutností. Byla mimo jiné podmínkou úhrady porodu od zdravotních pojišťoven. Nyní, pokud bude porod probíhat fyziologicky a bez komplikací, může ženě celou dobu asistovat pouze porodní asistentka a lékař bude zavolán jen při případných komplikacích.  

Náměstek pro zdravotní péči ministerstva zdravotnictví Ferdinand Polák ujišťuje, že se rozhodně nejedná o odpírání péče. „Každá žena má na porod s lékařem nárok. Ale víme, že existují ženy, které upřednostňují, aby u nich lékař nebyl. Ženy, které přijdou do porodnice, budou tak jako dosud vyšetřeny porodníkem. Když lékař uzná, že bude porod bez komplikací, může si žena vybrat, zda u ní bude lékař v určitých fázích přítomen, nebo ne,“ vysvětlil Polák. 

Polák upozornil na to, že si žena nemůže přivést jakoukoliv porodní asistentku. „Odpovědným za poskytování zdravotní péče je poskytovatel služeb, což je porodnice. Nemůžeme nařídit porodnicím, aby na své porodní sály pouštěly pracovníky, o kterých nemají jiné informace, než že přijde rodička s nějakou asistentkou s diplomem,“ řekl Polák, který navrhuje, aby měly porodní asistentky s porodnicí uzavřenu smlouvu.

Právní ředitelka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota ale tvrdí, že se od ledna „vůbec nic se nezmění“. Podle ní je totiž už dnes možné v řadě porodnic rodit bez lékaře. „Tato praxe je běžná zejména v moravských porodnicích a nic ani nebrání tomu, aby taková péče byla uhrazena zdravotní pojišťovnou,“ uvedla s tím, že lékař pouze podepíše výkaz pro pojišťovnu, ale u porodu přítomen být nemusí. „Takže já v tom nevidím žádný posun dopředu,“ dodala Candigliota.

Právní ředitelka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota v Událostech, komentářích:

„Posunem by bylo, kdyby ženy měly právo, vzít si do porodnice svoji vlastní soukromou asistentku, která je zvyklá vést samostatně porod. (…) Porodní asistentky v nemocnicích jsou často zvyklé pracovat jako asistentky nikoliv rodičky, ale jako asistentky lékaře, spíše zdravotní sestry a nejsou zkušené v samostatném vedení porodu.“

Nadále trvá omezení, že porod s porodní asistentkou doma pojišťovna nehradí. Zastánkyně domácích porodů si budou muset porodní asistentku platit samy.

Jít domů pár hodin po porodu už nebude problém

Po porodu je doporučeno zůstat v porodnici 72 hodin. Tyto tři dny jsou doporučené kvůli novorozenci, který může v porodnici podstoupit potřebná screeningová vyšetření. „Ženám nehrozí takové riziko jako novorozencům,“ upozornil Polák. 

Ferdinand Polák, náměstek pro zdravotní péči ministerstva zdravotnictví:

"Upozorňuji, že se jedná o něco, co by nemělo být v České republice standardem. Stále platí doporučení zůstávat s novorozencem v porodnici 72 hodin po porodu."

„Některé ženy nechtějí zůstávat v porodnici tři dny. Mnohé proto nechtějí v porodnici ani rodit, protože si myslí, že je tam pak budeme držet,“ uvedl Polák. „Přijďte alespoň na tu nejrizikovější část do porodnice, a my vám pak dáme doporučení, co dál,“ dodal.

Primární zodpovědnost za to, že žena odchází s novorozencem před doporučenou dobou, ponese rodička. Na rozdíl od minulosti dostane při odchodu do rukou upozornění a rady, co má s dítětem dělat v následujících hodinách a jaká vyšetření by bylo vhodné novorozenci nechat provést. „Ale nikdo nemůže matce nutit, aby nechala novorozence vyšetřit,“ dodal Polák.

Spory o domácí porody se v Česku vlečou už roky. Ministerská komise složená z asistentek i lékařů se například loni snažila najít alternativu v podobě porodních domů. Jednání ale skončilo nezdarem. Téma domácích porodů se mezitím dostalo až k Evropskému soudu pro lidská práva. Dvě Češky si u něj stěžují, že nemohly rodit doma. Na verdikt zatím čekají.

Jak je to v cizině

Velká Británie - Asistentky můžou vést porod v domácím prostředí. 

Nizozemsko - Doma zde přivádí děti na svět až 30 procent žen. Veřejnost to vnímá jako běžnou alternativu nemocnice.

Francie - Porodní domy zde neexistují. Pomáhat ženě doma je sice legální, ale pojišťovny se netváří dvakrát vstřícně. Často s asistentkami odmítají uzavírat povinné smlouvy o pojištění odpovědnosti.

Německo - V zemi fungují dva typy porodních domů. V jednom se provádějí ambulantní nekomplikované porody, ve druhém jde o zákroky náročnější. Zařízení musí splňovat několik podmínek - například to, že je lékař k dispozici do 10 minut.

Vydáno pod