Obyvatel ČR ubylo: Rodí se méně dětí a více lidí odchází do zahraničí

Praha - Obyvatel České republiky za letošní první tři čtvrtletí ubylo. Na konci září v zemi žilo 10 513 800 lidí, tedy o 2 300 méně než na konci loňského roku. Víc lidí zemřelo, než se narodilo, ubylo hlavně druhorozených dětí. Vyšší byl také počet vystěhovaných do zahraničí než přistěhovalců, informoval Český statistický úřad.

Narozených dětí bylo méně i v porovnání s loňskými prvními třemi čtvrtletími, ubylo také uzavřených manželství a potratů. Naopak více se lidé rozváděli a vyšší byla také úmrtnost. Zemřelých bylo proti loňským prvním třem čtvrtletím o 400 více, do konce září tak zemřelo 81 600 lidí.

Od počátku roku do konce září přišlo v ČR na svět 80 700 dětí. To je o 1 300 méně než ve stejném období loňského roku, ubylo hlavně druhorozených dětí. Stále více dětí se rodí mimo manželství. Za letošní tři čtvrtletí to bylo 36 300 dětí, tedy 44,9 procenta ze všech živě narozených.

Z Česka odešlo o 1 400 lidí víc, než se sem přistěhovalo

Lidí se z České republiky vystěhovalo více, než sem přistěhovalo, již druhé čtvrtletí po sobě, uvedli statistici. Za devět měsíců počet lidí, kteří odešli do zahraničí, převýšil počet přistěhovalců o 1 400. Ve stejném období loni naopak bylo přistěhovalců o 10 100 víc než vystěhovaných. Nejvíce lidí přišlo do České republiky ze Slovenska a Německa, nejčastěji ji opouštěli Ukrajinci a její státní občané.

Z Prahy se lidé stěhují, do jižních Čech přichází

Obyvatelé ubývají většině krajů, ne ale všem. Ve středních Čechách za první tři čtvrtletí přibylo 8 315 lidí, nejvíce v zemi. V nejlidnatějším kraji v ČR žilo koncem září 1 300 131 obyvatel. Více obyvatel hlásí i jih Moravy, hlavně proto, že se tu rodí více dětí. Naopak přírůstek obyvatel v Jihočeském kraji byl způsobený tím, že se sem lidé stěhují z jiných krajů.

Počet obyvatel hlavního města Prahy v prvních třech čtvrtletích klesl o 2 400 na 1,244 milionu. Důvodem je to, že se z metropole víc lidí vystěhovalo, než do ní přišlo.