Na YouTube narůstá neonacistická propaganda

Praha - Na serverech jako YouTube narůstá množství neonacistické propagandy. V desítkách videí se extremistické kapely vysmívají obětem holocaustu a volají po návratu nacismu. Objevují se také manipulativní nahrávky z protiromských demonstrací. I když jde o jasné porušení kodexu YouTube, videa jsou často stále přístupná i po nahlášení.

Podle oborníka na extremismus Miroslava Mareše je problém v tom, že YouTube má sídlo ve Spojených státech, kde je mnohem větší míra svobody projevu než v řadě evropských zemí včetně České republiky. Podle amerického práva tak řada videí neporušuje zákony.

Ten, kdo video na YouTube vystaví, ale může být postihnut podle českého práva. „Muselo by se ale zjistit, kdo to je,“ dodal Mareš. Česko je podle něj vázané i mezinárodními smlouvami, proti kterým na rozdíl od jiných zemí nevzneslo výhrady. „Pokud jde o můj osobní názor, snažil bych se tyto normy postupně odbourávat a dávat tam třeba trestnost pouze v nějakém závažném narušení veřejné bezpečnosti, veřejného pořádku nebo přímého ohrožení konkrétních lidí,“ uvedl Mareš v rozhovoru pro Českou televizi.

Extremisté byli jedni z průkopníků využívání internetu pro propagační účely. S jeho pomocí se snaží získávat hlavně mladé lidi. Řada videí slouží jako mobilizace na určité akce. Neonacisté je využívají i pro mezinárodní spolupráci a demonstraci sounáležitosti extremistických skupin z různých zemí. U starší generace fungují spíše pouliční mítinky.

V českém právu je zakázaná i propagace třídní nenávisti a komunismu. „Zákonné předpoklady pro to, aby to bylo trestáno, sice existují, v praxi to tak ale není. Utvořilo se tu něco jako zvykové právo, že se jde proti tomu, co souvisí s nacismem, ale proti adoraci lidí zodpovědných za komunistické zločiny se takto tvrdě nejde,“ dodal Mareš.

Rozhovor s Miroslavem Marešem o nárůstu neonacistické propagandy (zdroj: ČT24)