Egyptologové nemají kde dostudovat, obor nedostal akreditaci

Praha - Budoucí egyptologové možná nebudou moct dostudovat na Univerzitě Karlově magisterský program - obor nezískal akreditaci. Podle Akreditační komise (AK) se v něm učí málo praktických věcí. Informoval o tom server Česká pozice. Tuzemští egyptologové přitom patří ve světě mezi uznávané odborníky. Obor Egyptologie na FF UK je navíc velmi exkluzivní – otevírá se jen jednou za několik let.

Budoucí egyptologové nejprve studují bakalářský obor se specializací Dějiny a kultura východního Středomoří ve starověku. Nyní se obávají, že bez magisterského oboru Egyptologie nebudou moci plnohodnotně dostudovat. Podle serveru Česká pozice je důvodem zamítnutí akreditace údajně příliš velká orientace na jazykovou výuku, písmo i dějiny.

„Struktura studia neposkytuje komplexní vzdělanost v tak náročné specializaci, jakou je obor egyptologie, bez příslušné přípravy na bakalářském stupni. Předměty jsou tematicky značně rozptýlené, chybí však dovednosti podstatné pro uplatnění v oboru (teorie a metodologie terénního výzkumu, dokumentace). Vyjádření vysoké školy výslovně uvádí, že v některých předmětech mají studenti získat “základní vědomosti„, což nemůže být náplní magisterského studia,“ uvedla Akreditační komise v zápisu ze svého zasedání.

Akreditaci pro magisterský obor řešila Filozofická fakulta už od letošního května. Proti výtkám AK sice podala rozklad, komise ho ale zamítla. Ve světě přitom patří čeští egyptologové mezi uznávané odborníky. V čele s Miroslavem Bártou si nedávno připsali další významný nález. V egyptském Abúsíru poblíž Káhiry objevili hrob jednoho z faraónových lékařů - Šepseskafancha. Průzkum jižního Abúsíru je navíc největším projektem české vědy v zahraniční. „Zřejmě by AK měla náš obor pro nízkou vědeckou úroveň zavřít rovnou… A hned,“ napsal Bárta rozhořčeně na svůj facebookový profil. 

Podle docenta egyptologie Jaromíra Krejčího zřejmě nebyla akreditace oboru správně pochopena. „Egyptologie je ze své podstaty obor mnohostranný, kde kromě archeologického výzkumu zásadní úlohu hraje studium jednotlivých fází staroegyptského jazyka a dalších aspektů egyptské civilizace – jako náboženství, administrativy nebo i vývoje přírodního prostředí. Bohužel, postup AK ČR může mít vážné důsledky pro egyptologii jako obor,“ řekl České pozici.

Problémy přineslo rozdělení oboru na bakalářský a magisterský

Za problémy stojí podle serveru rozdělení tradičně pětiletého magisterského oboru Egyptologie do dvou částí - na bakalářský a navazující magisterský. Od roku 2011/12 proto noví studenti navštěvují bakalářský obor Dějiny a kultura východního Středomoří ve starověku. „Bakalářský program egyptologie není akreditován a ani o jeho akreditaci univerzita nežádala. Uchazeči o navazující magisterské studium egyptologie mají být přijímáni z jakýchkoli jiných bakalářských programů. Podle názoru AK není možné za dva roky vychovat plnohodnotného egyptologa,“ uvedl tajemník AK Jiří Smrčka. Rozhodnutí komise je konečné. Univerzita ale podle Smrčky může případně předložit i akreditaci novou.