Pecina: Červíček bude přezkum svého jmenování účelově zdržovat

Praha - Ministr vnitra v demisi Martin Pecina se domnívá, že policejní prezident Martin Červíček bude správní řízení, které přezkoumává jeho jmenování do funkce, účelově zdržovat. Pokud by tomu tak nebylo, rozhodnutí by mohlo být známo nejméně za 14 dnů. Pecina to řekl v Interview Daniely Drtinové. Ministr dnes řešil situaci na policejním prezidiu i s prezidentem republiky Milošem Zemanem, kterého Pecina ujistil, že bude postupovat podle zákona. Více oba účastníci nechtěli schůzku komentovat.

Zatímco staronový policejní prezident Petr Lessy nastoupil na dovolenou, kterou mu ministr podepsal do konce tohoto kalendářního roku, sám Pecina zatím zahájil přezkum jmenování Martina Červíčka do této funkce. „Přezkoumávám, zda pan Červíček je skutečně policejním prezidentem, jestli byl jmenován v souladu se zákonem. (…) Teď běží lhůty, my jsme svolali senát, pak on bude mít lhůtu na vyjádření,“ řekl Pecina v České televizi.

  • „Pokud pan Červíček náhle neonemocní, nebo jeho advokát neonemocní, nebo se nestane něco podobného a nebude to úmyslně protahovat tímto způsobem, tak si myslím, že ten proces bude trvat nějakých 14 dní.“

Pecina dlouhodobě obhajuje svůj krok, tedy vrácení Lessyho do funkce policejního prezidenta, zákonem o služebním poměru, odvolává se ale také na slušnost a spravedlnost. Doporučení expertní komise, která Pecinovi doporučovala, aby přihlédl na teoretickou možnost nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana podat mimořádný opravný prostředek, je prý „neslýchané“ a rozhodl se ho neakceptovat.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina v Interview DD:

„Jsem přesvědčen, že jsem to musel udělat na základě zákona o služebním poměru, který hovoří jasně o tom, že když já shledám nezákonnost toho rozhodnutí, tak ho přezkoumám. To je běžný princip. Ale prosím, podívejme se na to z hlediska prosté spravedlnosti. Jaký bych já vydal signál všem policistům, kteří jsou nespravedlivě propuštění ze služebního poměru?“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Pecina ujistil Zemana, že bude postupovat podle zákona

Na žádost prezidenta republiky Miloše Zemana vysvětloval Pecina své kroky také na Pražském hradě. Ministr přes svého mluvčího Pavla Nováka vzkázal, že prezidenta seznámil s „aktuálním děním ohledně řešení situace, kdy máme v čele policie formálně dva policejní prezidenty“. Pecina doufá, že vyřešení dvojvládí připadne ministru vnitra nové vlády. Stejně se už dříve vyjádřil i Zeman. Ministr v demisi nicméně také uvedl, že pokud potrvá sestavování nové vlády do konce ledna, bude muset ve věci rozhodnout.

  • „Ujistil jsem pana prezidenta, že pokud budu v této záležitosti rozhodovat já, bude to pouze tak, jak mi ukládá zákon.“

Pecina vrátil odvolaného šéfa policie Petra Lessyho minulý týden do služby navzdory doporučení své poradní komise. Uvedl, že musí konat na základě pravomocného verdiktu, který Lessyho před zákonem očistil. Odvolával se i na posudek Ústavu státu a práva. Podle Lidových novin ale ze zmiňovaného posudku automaticky nevyplývalo, že by se Lessy musel vrátit do funkce policejního prezidenta.

Nynější šéf policie Martin Červíček se funkce dobrovolně vzdát nechce. Naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina údajné snahy o dosazení „svých“ lidí do funkcí označil jako absurdní. Nyní běží správní řízení, ve kterém se má přezkoumat ustanovení Červíčka novým šéfem sboru.  

Lessyho propustil ze služebního poměru loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. Zasáhnout do kauzy ale může ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s případným dovoláním.