Červíček se brání. Napadl řízení, které prověřuje jeho nástup do funkce

Praha - Obhájce policejního prezidenta Martina Červíčka napadl probíhající přezkumné řízení jeho jmenování do funkce. Deníku Právo advokát Josef Kopřiva řekl, že formálně vůbec nezačalo. Ministerstvo vnitra totiž podle něj neuvedlo důvody, proč by mělo být ustanovení Červíčka na post šéfa policie nezákonné. Kopřiva dodal, že podle judikátů Nejvyššího soudu je takové odůvodnění nezbytné.

Červíček má v řízení sice právo na obhajobu, podle Kopřivy ale vlastně neví, proti čemu se má bránit. „Ministerstvo vnitra už jsme na tuto skutečnost upozornili,“ řekl obhájce Právu. Červíček se funkce dobrovolně vzdát nechce. Naznačil, že ministr v demisi Martin Pecina postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina ale údajné snahy o dosazení „svých“ lidí do funkcí označil jako absurdní a zahájil správní řízení, ve kterém se má přezkoumat ustanovení Červíčka novým šéfem sboru.  

„Přezkoumávám, zda pan Červíček je skutečně policejním prezidentem, jestli byl jmenován v souladu se zákonem… Teď běží lhůty, my jsme svolali senát, pak on bude mít lhůtu na vyjádření,“ řekl Pecina ve čtvrtek v Interview Daniely Drtinové s tím, že se domnívá, že Červíček bude řízení účelově zdržovat. Pokud by tomu tak nebylo, rozhodnutí by mohlo být známo nejméně za 14 dnů. 

Do té doby budou v čele policie formálně dva prezidenti. Minulý týden totiž vrátil Pecina do funkce i dříve odvolaného Petra Lessyho. Ten je nyní na dovolené, kterou mu Pecina podepsal až do konce tohoto kalendářního roku. Návrat staronového policejního prezidenta obhajuje Pecina tím, že musel konat na základě pravomocného verdiktu, který Lessyho před zákonem očistil. Odvolával se i na posudek Ústavu státu a práva. Podle Lidových novin ale ze zmiňovaného posudku automaticky nevyplývalo, že by se Lessy musel vrátit do funkce.

Lessyho propustil ze služebního poměru loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. Zasáhnout do kauzy ale může ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s případným dovoláním.