Vánoce čekejme na blátě, ochladí se až v lednu

Praha – V příštích dvou týdnech nás čekají spíše nadprůměrné teploty a méně srážek, než je pro toto období obvyklé. Pod bod mrazu by rtuť teploměrů měla klesnout až začátkem ledna. V předvánočním týdnu i během svátků by maxima mohla dosáhnout až pěti stupňů nad nulou. Výhled ale podle meteorologů nelze interpretovat jako klasickou předpověď na nejbližší dny, což platí i pro vánoční týden 23. až 29. prosince.

Výhled meteorologů se týká období od 16. prosince do 12. ledna. „První polovina zmíněného období by měla být teplotně nadnormální, druhá polovina teplotně kolem normálu,“ uvádí meteorologové.

Podle dlouhodobého průměru se teploty na přelomu roku pohybují od minus 2,5 stupně do plus 0,7 stupně Celsia.  V příštím týdnu by se podle výhledu denní teploty mohly pohybovat od dvou do zhruba pěti stupňů Celsia, ve vánočním týdnu od jednoho do čtyř stupňů. V noci bude zřejmě mrznout.  

Více chumelit by mohlo až po Novém roce

Srážek ve čtyřtýdenním období kolem Silvestra spadne průměrně mezi 34 a 47 milimetry. „Více srážek se očekává až začátkem příštího roku,“ oznámil ČHMÚ. Údaje shromážděné od roku 1951 ukazují, že nejtepleji bylo na přelomu let 2006 a 2007 s průměrnou teplotou 3,5 stupně Celsia, naopak nejmrazivěji ve čtyřech týdnech kolem Silvestra roku 1962. Tehdy meteorologové naměřili průměrně minus 7,6 stupně Celsia.