Tři muži připravili stát o 175 milionů při obchodu s fotovoltaikou

České Budějovice – Jihočeská policie vyšetřuje nejzávažnější daňový únik v regionu za posledních 20 let. Tři muži z Česka a Slovenska zřejmě připravili stát na daních o 175 milionů korun při obchodech s fotovoltaickými panely. Dva z nich si prý podvodem již loni vydělali 121 milionů korun. Podle policie trojici hrozí až deset let vězení za to, že pobírali DPH na fiktivní nebo nepravdivé faktury. Jeden z trojice je stíhaný na útěku. Podle policistů se pravděpodobně skrývá v zahraničí.

Pětačtyřicetiletý podnikatel ze Slovenska, o tři roky mladší muž z Brna a čtyřiačtyřicetiletý podnikatel z Prahy údajně podali v roce 2010 nepravdivé daňové přiznání za společnost, která svou obchodní činnost vyvíjela v jižních Čechách. „Uplatňovali výdaje v podobě plateb za služby, ke kterým vůbec nedošlo, nebo předstírali přijetí zcela smyšlených faktur,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. 

Dva muži už milionové škody při obchodech s fotovoltaickými panely udělali loni. Tehdy podle policie nakupovali v cizině méně kvalitní solární panely a v Česku je pak vydávali za značkové a kvalitní výrobky. Poškodili tím minimálně 22 firem. Dvojice tehdy navíc zadlužila společnost, která s pohledávkami 180 milionů korun skončila v insolvenčním řízení.