Plán na vývoz letounů do Iráku zkrachoval

Praha – Z prodeje českých letounů L-159 do Iráku definitivně sešlo. Cvičné stroje tam dodá korejská firma. O prodeji strojů z produkce největšího českého výrobce letadel a letecké techniky Aera Vodochody se jednalo několik let, objem zakázky měl být zhruba 19,2 miliardy korun. S informací přišly Hospodářské noviny.

Kontrakt na 24 cvičných strojů FA 50 za 1,1 miliardu dolarů podle listu koncem minulého týdne podepsal irácký premiér Núrí Málikí a šéf korejského výrobce. Letouny dodá jihokorejská Korean Aircraft Industries. „Během vyjednávání nastaly těžkosti, když se v zahraničních médiích objevily zvěsti, že uspěl letoun české produkce. Jsme ale rádi, že se nám obchod podařilo dotáhnout do konce,“ uvedl šéf korejské firmy.  

Loni v říjnu tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) uvedl, že Česká republika se dohodla s Irákem na dodávce 28 letounů L-159. Česko si od dodávky slibovalo, že výrazně podpoří zdejší letecký průmysl a vytvoří přes 700 pracovních míst. „S arabskými státy je to vždy velká licitace. Možná, že česká strana včetně firmy Aero posléze nebyla nebo nemohla být dostatečně agresivní a zároveň flexibilní při vyjednávání o ceně a offsetovém programu,“ reagoval nyní Vondra.