Poslanci ANO schválili návrh koaliční smlouvy

Praha - Poslanecký klub ANO souhlasil s návrhem koaliční smlouvy s ČSSD a lidovci. Ve středu se bude dokumentem zabývat předsednictvo a výbor strany. Smlouvu už dříve schválil ústřední výkonný výbor ČSSD i celostátní konference KDU-ČSL. Jde ale jen o program a procedurální část. Zbývá ještě dojednat rozložení sil ve vládě - schůzka na toto téma proběhne dnes (více zde).

„Všichni přítomní poslanci zvedli ruku pro, a tím jsme učinili první krok v našem schvalovacím procesu,“ informoval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Pravděpodobná budoucí koalice v padesátistránkovém dokumentu slibuje, že příští rok nebude měnit daně. Jakékoliv změny v daňových zákonech chce dát k připomínkování veřejnosti. Od roku 2015 plánuje zvýšit zdanění hazardu, zavést sníženou sazbu DPH. Pro financování této změny zváží zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví od roku 2015. Postupně od roku 2015 chtějí koaliční partneři zvyšovat slevu na druhé a další dítě a prosadit porodné i na druhé dítě. Obnoví slevu pro pracující důchodce a důchody bude od roku 2015 pravidelně zvyšovat o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Koalice chce zrušit druhý důchodový pilíř. Analytici ale upozorňují na to, že není zcela jasné, kde vláda na splnění svých slibů vezme, když navýšení daní spadlo pod stůl.

Brífink hnutí ANO po jednání poslaneckého klubu (zdroj: ČT24)