Méně trestných bodů na silnicích, více policistů do ulic

Praha – Řidičů, kteří na silnicích sbírají trestné body, ubylo. Meziročně jich je skoro o 25 tisíc méně. Může za to především úprava silničního zákona z počátku tohoto roku – za nejmírnější prohřešky se totiž od léta už body neudělují. Další změna zákona se zatím nechystá, za to se má zvýšit počet policistů v ulicích. Vedení policie plánuje v nejbližších čtyřech letech posílit sbor skoro o 3 500 lidí.

Za jízdu na červenou dostane přistižený řidič pět trestných bodů, za telefonování body dva. Celkem letos úřady řidičům rozdaly přes dva miliony trestných bodů, přesto o 25 tisíc míň než loni. A méně je i bodovaných řidičů – 556 tisíc. „Před dvěma lety jsme evidovali, že je bodovaný každý desátý řidič, dneska už je to každý dvanáctý. To jednoznačně ukazuje trend,“ komentoval mluvčí Ministerstva dopravy Martin Novák. 

Zrušení „osoby blízké“ se projevilo zejména ve větší výtěžnosti na pokutách

Podle ministerstva dopravy má na pokles udělených bodů vliv dřívější změna bodového systému, kdy se nebodují menší prohřešky, jako jsou třeba nerozsvícená světla. Hlavní změnu ale přinesla úprava silničního zákona letos v lednu a konec osoby blízké. „Pokud řidič spáchal nějaký přestupek a není možné ho dohledat, je objektivně odpovědným majitel vozidla. Ten dostane pokutu, ale už nedostane body,“ vysvětlil Novák. Institut zrušení osoby blízké se projevil zejména ve větší výtěžnosti na pokutách. 

Nejčastěji řidiči sbírají body za rychlost v obci. Mírné překročení limitu tvoří víc než 40 procent všech přestupků. Častá je i jízda bez pásů.

Počet vybodovaných řidičů, tedy těch, kteří dosáhli 12 bodů a přišli o řidičský průkaz, naopak stoupl. V současnosti jich je 37 tisíc, o tisícovku více než loni. Bodový systém v Česku funguje už sedm let. Podle ministerstva dopravy se osvědčil a další změna se už nechystá.

image_530907
Zdroj: ČT24

Za co můžete dostat trestné body

7 bodů:

  • Za řízení pod vlivem alkoholu nebo návykové látky
  • Za odmítnutí testu na alkohol nebo na návykovou látku
  • Za nedovolené předjíždění
  • Za nedovolenou jízdu přes železniční přejezd,
  • Za couvání, otáčení nebo jízdu v protisměru na dálnici,
  • Za nehodu, při které došlo k usmrcení nebo těžké újmě na zdraví,
  • Za nezastavení po nehodě nebo když od ní ujedete

5 bodů: 

  • Za nezastavení na červenou
  • Za technicky nezpůsobilé vozidlo

4 body:

  • Řízení bez řidičáku
  • Nepoužití autosedačky pro dítě

3 body:

  • Za nezastavení před přechodem
  • Za jízdu bez bezpečnostních pásů 

2 body:

  • Za telefonování při řízení 

Počet svých nasbíraných bodů zjistíte na každém Czech POINTu. Jednostránkový výpis z bodového hodnocení vás bude stát od 60 do 100 korun. Další možností je zažádat na městském úřadě o výpis z evidenční karty řidiče. V takovém případě zaplatíte 15 korun za stránku, výpis má obvykle dvě strany.

Počet policistů v ulicích se má opět zvýšit

Trestných bodů je sice méně, vedení policie zato plánuje v nejbližších čtyřech letech posílit sbor o téměř 3 500 policistů. V současné době slouží v Česku 39 tisíc strážců zákona. Policejní prezident, tedy jeden ze dvou policejních prezidentů, Martin Červíček, chce jejich počet zvýšit na úroveň roku 2008. Podle něj je to nutné kvůli zajištění bezpečnosti. „Drtivá většina, tedy 98 procent, musí být směřována do těch nejzákladnějších policejních útvarů, my musíme naplnit spodek pyramidy,“ uvedl Červíček.

Karel Sýkora pracuje v centru hlavního města 10 let, 7 let hlídkoval přímo na Václavském náměstí. Pokud jeho oddělení dostane posily, místní lidé to podle něj okamžitě poznají.  „Zkrátily by se čekací doby na oznámení trestné činnosti ze 4 hodin na 2 hodiny nebo na hodinu,“ uvedl Sýkora, inspektor místního policejního oddělení.

S růstem počtu policistů souhlasí i strany budoucí vládní koalice:

  • Milan Chovanec, kandidát ČSSD na ministra vnitra: "Budou se na tyto policisty muset hledat peníze v dalších letech, bude to kolem jedné miliardy korun."
  • David Ondráčka, kandidát hnutí ANO na ministra vnitra: „Já si to představit dovedu, pokud to budou policisté skutečně do terénu.“
  • Ivan Gabal, bezpečnostní expert KDU-ČSL: „My jsme neměli problém s navýšením prostředků na zvyšování platů policistů, ale především těch, kteří řeší kriminalitu.“

Před dokončením je i Bílá kniha o rozvoji policie České republiky, policejní prezident ji chce projednat s ministrem vnitra po Novém roce. Už během příštího roku se ale počet lidí v policejním sboru zvýší o více než jeden tisíc. Počítá s tím už i státní rozpočet na rok 2014, který teď schvalují poslanci.