Zeman jmenoval 24 nových soudců, většina jsou třicátníci

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě na návrh vlády 24 nových soudců obecných soudů České republiky. Nahradí ty, kteří z justice do konce února příštího roku odejdou kvůli vysokému věku nebo z jiných důvodů. Nejvíce nových soudců má posílit soudy v Ústeckém kraji.

Návrh na jmenování nových soudců projednala vláda v demisi minulý týden. Je mezi nimi 15 žen a devět mužů, až na jednu výjimku jde o třicátníky. Polovina z nich byla asistenty soudců, šest přichází z advokacie a tři doposud působili jako justiční čekatelé. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na soudce navrhla také jednoho firemního právníka, jednoho vyššího soudního úředníka a jednoho žalobce z Okresního státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

„Přeji vám, abyste rozhodovali nejenom spravedlivě, ale podle možností také rychle. Protože jedním z největších neduhů českých soudů je pomalost řízení,“ prohlásil prezident. Průtahy v rozhodování soudů podle něj škodí nejen těm, kdo jsou nakonec osvobozeni, ale i v případech, kdy je skutečný viník odsouzen.

Podle posledních statistik platných k 1. listopadu je v České republice 3 056 soudců, což je o sedm méně, než kolik existuje tabulkových míst. K poslednímu dni letošního roku zanikne kvůli dovršení věku sedmdesáti let mandát osmi soudcům. Do konce února se dalších 16 soudců funkce vzdá.

Prezident soudcům rovněž popřál, aby odolali pokusům politiků zasahovat do jejich rozhodování. „A to nejenom tlakům z centrální úrovně, s nimiž se možná ani nesetkáte, ale o to častějším tlakům z úrovně lokální či regionální,“ zdůraznil.

Zemanův předchůdce Václav Klaus časté jmenování nových soudců kritizoval, jejich počet podle něj příliš rostl. Za svá dvě funkční období jich nicméně jmenoval skoro 800. Spory vyvolalo v roce 2005 Klausovo odmítnutí jmenovat 32 čekatelů na funkci soudce kvůli tomu, že jim ještě nebylo 30 let.

Prezident Zeman jmenoval 24 nových soudců (zdroj: ČT24)
Vydáno pod