Kauza Lessy skončila, nejvyšší žalobce dovolání nepodá

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání v kauze staronového policejního prezidenta Petra Lessyho. Nepovažuje to za účelné. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina vrátil Lessyho do funkce začátkem prosince. V čele policie jsou tak nyní dva prezidenti, vedle Lessyho i jeho nástupce Martin Červíček. Dvojvládí ministr řeší ve správním řízení. Lessy je nyní na dovolené, kterou mu Pecina podepsal až do konce tohoto kalendářního roku. Podle prezidenta Miloše Zemana by bylo nejčistším řešením vypsat na policejního prezidenta výběrové řízení.

Lessyho propustil ze služebního poměru loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Zasáhnout do kauzy mohl už jen nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Podle mluvčí NSZ Heleny Markusové by ale podání dovolání nepřineslo zásadní změnu v konečném posouzení věci: „Vzhledem k tomu nejvyšší státní zástupce neshledal účelnost podání tohoto mimořádného opravného prostředku.“

Petr Lessy a Martin Červíček (archivní foto)
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Pecina vrátil Lessyho do služby začátkem prosince navzdory doporučení své poradní komise. Uvedl, že musí konat na základě pravomocného verdiktu, který Lessyho před zákonem očistil. Odvolával se i na posudek Ústavu státu a práva. Podle Lidových novin ale ze zmiňovaného posudku automaticky nevyplývalo, že by se Lessy musel vrátit do funkce policejního prezidenta.

Červíček se funkce dobrovolně vzdát nechce. Naznačil, že Pecina postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina ale údajné snahy o dosazení „svých“ lidí do funkcí označil jako absurdní a zahájil správní řízení, ve kterém se má přezkoumat ustanovení Červíčka novým šéfem sboru. Podle Červíčkova obhájce Josefa Kopřivy ale řízení formálně vůbec nemohlo začít, protože ministerstvo vnitra neuvedlo důvody, proč by mělo být ustanovení Červíčka na post šéfa policie nezákonné. Kopřiva dodal, že dle judikátů Nejvyššího soudu je takové odůvodnění nezbytné.

Červíček navíc požadoval, aby v rozhodčím senátu ministerstva, který bude jeho jmenování řešit, byl i zástupce odborů. Pecina ale podle serveru Lidovky.cz žádost zamítl. Dokument se žádostí podle něj nebyl formálně v pořádku, protože ho podal Červíčkův právník, a ne odbory. Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka nicméně odpoledne uvedl, že Nezávislý odborový svaz (NOS) v poradní komisi svého zástupce mít bude. „Ministerstvo obdrželo podání předsedy NOS Milana Štěpánka, na základě něhož byl senát poradní komise ministra vnitra rozšířen o zástupce odborové organizace,“ uvedl mluvčí. Odboráři za Červíčkem od počátku stojí, už dříve uvedli, že na Pecinu připravují trestní oznámení. Vyčítají mu postup při plánování personálních změn. 

Milan Štěpánek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)