Síť čerpacích stanic měla stát připravit na daních o čtvrt miliardy

České Budějovice – Policie podezřívá skupinu lidí, že připravila na daních stát o 250 milionů korun. Případ se týká jedné ze sítí čerpacích stanic, která působila zejména v severních, východních a jižních Čechách. Při akci, na níž spolupracovala finanční správa a celníci, byl zabaven majetek v hodnotě 50 milionů korun: vedle finanční hotovosti i luxusní auta a zhruba 150 tisíc litrů pohonných hmot.

Podle Jitky Ježkové z generálního finančního ředitelství Finanční správy jde o nový typ daňových úniků v oblasti pohonných hmot. „Nová strategie spočívá v tom, že skupina už jen nedováží pohonné hmoty prostřednictvím nastrčených firem, ale od počátku se do ní zapojují i legitimní firmy, které nezdaněné zboží prodávají prostřednictvím vlastních čerpacích stanic,“ řekla Ježková.   

Na akci se kromě celní správy a generálního finančního ředitelství podílel i finanční analytický útvar ministerstva financí. Celníci s kolegy z finanční správy zasahovali dnes na jedné čerpací stanici poblíž Čkyně na Prachaticku. Podle Ježkové pracovali finanční ředitelství i celníci na přípravě případu měsíc. Zásah však ještě nebyl ukončen, případná škoda z nezaplacené spotřební daně tak zatím nemohla být stanovena.

Podobné případy z letošního roku:

  • 22. května 2013 - Pražské státní zastupitelství podalo k soudu obžalobu na pět mužů a dvě ženy podezřelé z krácení daní při obchodech s pohonnými hmotami. Vyšetřovatelé spočítali škodu na 929 milionů korun.
  • 29. května 2013 - Ostravský krajský soud nepravomocně uložil tresty od čtyř do 11 let členům gangu překupníků pohonných hmot. Podle soudu způsobili státu machinacemi s DPH škodu 564 milionů korun. Celková výše škody ale mohla být až šest miliard korun.
  • 15. listopadu 2013 - Finanční a celní správa odhalila při akci s krycím názvem Pavučina daňové úniky za 750 milionů korun. Kriminalisté zjistili více než čtyři desítky nelegálních odběrných míst, která byla zásobována minerálním olejem následně prodávaným jako nafta.
Vydáno pod