Vláda vrátila zákon, podle kterého by už profesory nejmenoval prezident

Praha - Vláda vrátila ministrovi školství k dopracování návrh zákona, kterým se převádí prezidentská pravomoc jmenovat profesory na jednotlivé ministry: konkrétně školství, obrany a vnitra. Ačkoli vláda původně oznámila, že byla novela schválena, podle mluvčí kabinetu Jany Jabůrkové má ministr školství Dalibor Štys pokyn novelu upravit a znovu předložit. Prezident Miloš Zeman oznámil, že se chce pravomoci vzdát, po sporu o jmenování Martina Putny profesorem.

Ministr školství by nově povyšoval do nejvyšší akademické hodnosti pedagogy veřejných a soukromých vysokých škol, ministr vnitra profesory policejních vysokých škol a ministr obrany vojenských škol.

Zeman na začátku prosince vyzval ministra školství v demisi Dalibora Štyse, aby s parlamentními kluby začal vyjednávat podporu pro novelu. Do doby, než projde sněmovnou a Senátem, nebude ministerstvo školství Hradu navrhovat kandidáty na profesuru. Odložilo se kvůli tomu i tradiční podzimní jmenování profesorů. Úřad to ale zdůvodnil i tím, že se nesešel dostatek návrhů tak, aby byla při ceremoniálu naplněna kapacita Karolina. V listopadu byl nakonec jmenován profesorem jen epidemiolog Petr Pazdiora, kterého navrhla Univerzita obrany spadající pod ministerstvo obrany. Dekret mu předal šéf tohoto resortu Vlastimil Picek.

Vysoké školy ale už dříve uvedly, že s novelou nesouhlasí. Nelíbí se jim, že by se měl způsob jmenování měnit jen proto, že Miloš Zeman tuto funkci nechce vykonávat. Akademikům vadí i to, že novela má být schvalována samostatně, a ne jako součást chystaného vysokoškolského zákona. Jmenování profesorů prezidentem navíc mělo podle Rady vysokých škol větší vážnost a symboliku.

Spor kolem jmenování profesorů se táhne od května. Zeman tehdy odmítl jmenovat profesorem literáta Putnu kvůli jeho vystupování na veřejnosti. Titul mu nakonec předal tehdejší ministr školství Petr Fiala, s nímž se Zeman dohodl, že jmenování přejde na ministra natrvalo. Příslušná novela ale byla předložena až v polovině listopadu.