Ministerstvo připraví Wintonovu nominaci na Nobelovu cenu za mír

Praha – Ministerstvo školství dostalo od Rusnokovy vlády za úkol připravit nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru. Winton za druhé světové války zachránil před nacisty skoro 700 židovských dětí – k jeho nominaci v minulých letech vyzývaly občanské iniciativy a lidé podepisovali petice. Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

„Tentokrát se toho ujala vláda a uložila ministru školství, aby tuhle nominaci řešil dále s reprezentanty norského království,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr školství v demisi Dalibor Štys. Nobelova cena míru se tradičně uděluje v Oslu. 

Letos v létě bylo pod peticí požadující Wintonovu nominaci na prestižní ocenění podepsáno přes 230 tisíc lidí. Nominaci podala už v lednu tehdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) - podobně postupovala v uplynulých dvou letech, ani letos však Nobelou cenu neobdržel.  

Petice pro podporu nominace Nicholase Wintona na Nobelovu cenu
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Winton, kterému letos v květnu bylo 104 let, v letech 1938 a 1939 v Československu organizoval odjezdy židovských dětí do Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici. Zachránil tak před nacisty 669 dětí z tehdejšího Československa. 

Po válce se živil jako makléř. Ani nejbližší příbuzní neměli tušení o válečné kapitole jeho života. Do povědomí veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými „dětmi“ ve studiu BBC. 

Jeho polozapomenuté činy pak připomněl slovenský režisér Matej Mináč, když natočil film Všichni moji blízcí (1999). Podruhé vzdal Mináč hold britskému zachránci o tři roky později v dokumentu Síla lidskosti, potřetí v roce 2011 snímkem Nickyho rodina.