Zaorálek: Neumím si představit, že by lidovci na takovou nabídku nepřistoupili

Praha - „My jsme ustoupili, nabídli jsme ministerstvo práce a sociálních věcí,“ uvedl místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek, který také poukázal na to, že pro lidovce je podle něj významná tématika rodiny a sociální problematika. Naopak v resortu zemědělství je podle něj ČSSD jedinou nestranou stranou, protože předseda hnutí ANO v této oblasti podniká a KDU-ČSL má zase zájem na církevních restitucích, které se zemědělské půdy týkají velice významně. „Já si v tento okamžik nedokážu představit, že by zítra celostátní výbor řekl, je to všechno v pořádku, ustupme od té priority a berme ministerstva dopravy a práce a sociálních věcí,“ reagoval na to 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Sociální věci a doprava nebo životní prostředí, mohou si vybrat lidovci

KDU-ČSL si nyní může vybírat ze dvou variant: buď získá ministerstva práce a sociálních věcí a životního prostředí, nebo sociální věci a dopravu. Pokud zítřejší celostátní výbor lidovců obě varianty smete ze stolu, mohlo by to znamenat krach dosavadních jednání.

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše jsou spory okolo ministerstva zemědělství problémem sociálních a křesťanských demokratů, nikoliv jeho strany. „Tak to je pro mě nová informace, protože ráno to pro ANO problém byl. Byl to pro ně problém několik dnů,“ uvedl v reakci na Babišova slova předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek: Zemědělství je priorita

Podle Bělobrádka nechtějí lidovci měnit směřování českého zemědělství. „Zemědělství je pro nás priorita,“ řekl jasně předseda KDU-ČSL. Lidovci podle něho chtějí navázat na úspěšné vedení resortu v 90. letech. „Zemědělství má velkou roli na venkově,“ uvedl další argument Bělobrádek. Křesťanští demokraté se podle něho navíc vzdali další ze svých programových priorit, ministerstvo pro místní rozvoj nejspíš obsadí hnutí ANO. „Kolegové musí pochopit, že také máme své priority,“ uzavřel Bělobrádek.

Babiš se lidoveckého vedení zemědělství neobává

Babiš, jehož firma Agrofert je významným zemědělským hráčem, se dnes také snažil vyvrátit spekulace, že se obává toho, že by lidovci upřednostňovali drobné zemědělce před velkými. „Prosím vás, v resortu zemědělství jsou jasná pravidla. Tam jsou dotace z Evropské unie, tam je to velice transparentní, nechápu vůbec, kdo mluví o nějakém střetu zájmů, protože tam není co ovlivňovat,“ řekl.

S možným lidoveckým vedením ministerstva mají podle Babiše problém především zemědělci a agrární komora. Její prezident Jan Veleba dnes o situaci krátce jednal se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a Bělobrádkem.

Marian Jurečka
Zdroj: ČT24

Veleba měl podle Bělobrádka výhrady především k prvnímu místopředsedovi lidovců Marianu Jurečkovi, který je jedním z možných kandidátů na ministra zemědělství. Obával se prý, že by Jurečka pokračoval v politice ODS, která nebyla vstřícná k zájmům většiny členů agrární komory, především k velkým vlastníkům a družstevníkům.

  • „Já deklaruju, že k žádným zásadním změnám, které by ohrozily zájmy českého zemědělství, prostě nedojde,“ uvedl s tím, že jeho strana nechystá ani žádné velké personální změny na resortu.

Veleba mu prý navíc řekl, že je pro komoru přijatelná programová část koaliční smlouvy. „My jsme zavázáni touto koaliční smlouvou, pokud vstoupíme do vlády, tak ji musíme naplňovat,“ podotkl také šéf lidovců. Veleba se prý také Bělobrádka zeptal, proč místo zemědělství neusiluje KDU-ČSL o ministerstvo pro místní rozvoj. To si však nárokuje ANO, což potvrdil i Faltýnek. Obě strany pak podle Bělobrádka uznaly, že byla chyba, že se dříve nekontaktovaly. Veleba ho prý pozval na příští sněm agrární komory.

Chovanec: Zemědělství nestojí za ukončení jednání o trojkoalici

Středeční grémium ČSSD se zabývalo i variantou vlády bez lidovců, podle místopředsedy ČSSD Milana Chovance však dohady o resort zemědělství nestojí za to, aby sociální demokraté, zástupci ANO a lidovci ukončili jednání o vzniku koalice. „Naše priorita je trojkoalice a nemyslíme si, že dohady o zemědělství stojí za ukončení diskuse o trojkoalici,“ řekl Chovanec serveru Novinky.cz.