Bělobrádek: Pokud nezískáme zemědělství, mohli bychom jít do opozice

Praha - Celostátní výbor KDU-ČSL trvá na svém dřívějším usnesení, které pro jednání o možné účasti ve vládě stanovilo podmínku získat resort zemědělství. Kandidátem KDU-ČSL na ministra zemědělství je předseda strany Bělobrádek, vzhledem k jeho veterinárnímu vzdělání by s tím prý souhlasil i prezident Miloš Zeman. „Jsme připraveni i jednat o menšinové podpoře vládní koalice,“ připustil Bělobrádek, že právě na resortu zemědělství by nakonec mohla koaliční jednání ztroskotat.

Předseda strany Pavel Bělobrádek poděkoval Bohuslavu Sobotkovi za alternativní nabídky, ale lidovci je odmítají. S partnery chce jednat dál o řešení, které by respektovalo i prioritu lidovců. Sobotku odmítnutí nabídek ze strany KDU-ČSL mrzí, řekl, že ho nechápe.

„Velice si vážíme nabídky obou našich partnerů na ministerstvo práce a sociálních věcí, které považujeme za jednu z našich priorit. Stejně tak oceňujeme nabídku ministerstva dopravy. Nicméně zůstává v současné době pro nás stále prioritou ministerstvo zemědělství… Nicméně nechceme ukončit jednání, chceme s našimi partnery jednat dál a pokusit se vyjednat takové řešení, v němž by byla uplatněna nejen priorita ČSSD a ANO, ale i priorita KDU-ČSL,“ řekl na krátkém brífinku Bělobrádek.

„Myslím si, že teď je otázka jasná: buď přijde ministerstvo zemědělství, nebo nepřijde,“ uvedl Bělobrádek s tím, že jednání bude pokračovat v trojstranném formátu.

Sobotka chce oba předsedy vidět ještě v pátek

„Požádal jsem pana (předsedu ANO Andreje) Babiše a Bělobrádka, abychom se k debatě nad složením vlády sešli ještě během pátku,“ uvedl Sobotka, kterého odmítnutí už druhého konkrétního návrhu na zastoupení KDU-ČSL ve vznikající vládě prý mrzí. Trojkoaliční vládu pokládá Sobotka dál za nejrozumnější řešení. První muž sociálních demokratů a v současnosti pravděpodobný premiér příští vlády považuje nabídku na řízení ministerstev práce a dopravy za solidní a velkorysou. „Negativnímu postoji lidovců proto příliš nerozumím a přijde mi to už jako hodně velké politikaření. Naše země ale novou vládu potřebuje, a tak je sociální demokracie připravena s lidovci a ANO dál jednat,“ zdůraznil Sobotka.

Někteří vedoucí sociální demokraté si dokážou představit dohodu, díky níž by lidovci získali ministerstvo zemědělství s tím, že se najde kompromis týkající se vedení a dohledu nad Státním pozemkovým úřadem (SPÚ), který hraje důležitou roli v církevních restitucích. Lidovci by podle nich o takovém řešení byli ochotni uvažovat. Bělobrádek ale řekl, že vyčlenění pozemkového úřadu z působnosti ministerstva zemědělství by nemělo logiku, o tom, kdo má stát v čele SPÚ, je však podle něj možné s koaličními partnery jednat.

Jednat se má i mezi svátky

Sobotka avizoval ještě před lidoveckým celostátním sněmem, že ať dopadne jakkoliv, chce s předsedy případných koaličních stran jednat dál tak, aby „dosáhli vzniku koaliční vlády“. Lídři jsou ochotni jednat i mezi vánočními svátky. Sobotka by se chtěl také příští týden sejít s prezidentem Milošem Zemanem, rád by s ním probral už možné personální obsazení koaliční vlády.

ČSSD lidovcům nejprve nabídla ministerstva kultury a zdravotnictví. Po dalším jednání nabídku změnila na tři posty ve vládě s tím, že by KDU-ČSL mohla mít ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s resortem dopravy nebo životního prostředí. Zároveň by měla vicepremiéra. ČSSD by měla osm křesel, ANO sedm.

Bělobrádek se dnes zastavil u prezidenta Zemana

Po předsedovi ČSSD přijal dnes Bělobrádka prezident Miloš Zeman, schůzka nebyla předem ohlášena. „Vysvětlil jsem mu naše postoje a pan prezident mě zase informoval, jak vidí celou situaci,“ uvedl v krátkosti Bělobrádek, který sám o schůzku požádal. Žádné instrukce prý od prezidenta neobdržel. Domnívá se, že Miloš Zeman chápe pohnutky lidovců, které je vedou k úsilí o post ministra zemědělství.