Lék Actilyse se nesmí vyvážet, jeho zásoby klesly

Praha - Ministerstvo zdravotnictví zakázalo z Česka vyvážet lék Actilyse, který se užívá na rozpouštění krevních sraženin u pacientů s infarktem či mrtvicí. Zásoby léku totiž klesly. Ministerstvo chce zjistit, co stojí za vyšší spotřebou léku. Zákaz platí do odvolání, nejdéle do 31. března 2014.

„V tomto případě se jedná o přípravek, který je život zachraňující a je nenahraditelný. Pokud je zřejmé, že jeho zásoby na území Česka se tenčí, je zcela adekvátní zakázat jeho export mimo ČR,“ uvedl ministr v demisi Martin Holcát. Požádá lékový ústav, aby zjistil důvody vyšší spotřeby přípravku v ČR. „Měli bychom mít v první řadě jasno v tom, zda docházelo k reexportu tohoto léku a případně jakými cestami,“ vysvětlil. Lék se užívá především v nemocnicích při hospitalizaci.

Ministr je zastáncem toho, aby se možnost zákazu reexportu za jasně definovaných podmínek promítla do platných zákonů. Zatím je možné zakázat vývoz léku, který byl do ČR dovezen pro české pacienty, jen formou mimořádného opatření ministra. „Návrh takové legislativní úpravy rozhodně doporučím svému nástupci,“ řekl Holcát s tím, že legislativcům na ministerstvu zdravotnictví už dal za úkol, aby podklady pro toto opatření zpracovali.

Výroba léku je technologicky i časově náročná

Distributor dodává Actilyse do Česka podle kalkulace, která vychází z dlouhodobé spotřeby léčiva. Nyní poptávka po něm prudce stoupla. Pokud nebudou vyvezeny zásoby, které nyní v ČR jsou, stačí pro české pacienty do konce ledna 2014. Jde o biotechnologický přípravek, jehož výroba je náročná nejen technologicky, ale i časově. Další dodávka bude dovezena do ČR v únoru.

K zákazu vývozu přistupuje ministerstvo letos podruhé, v prvním případě šlo o zákaz vývozu inzulínových per, která byla do ČR dovezena jako náhrada za vadnou šarži.