ČSSD neskrývá zklamání, jednání ale budou pokračovat

Praha - Předseda ČSSD a případný premiér Bohuslav Sobotka v reakci na dnešní rozhodnutí celostátního výboru KDU-ČSL uvedl, že ho postoj lidovců mrzí a nechápe ho, přesto chce v pátek o složení kabinetu dál jednat. „Usnesení respektuji, ale drobné zklamání tam je,“ myslí si i místopředseda ČSSD Milan Chovanec, pro něhož ale trojkoaliční varianta stále zůstává prioritou. „Vyjednávání budou pokračovat,“ dodal Chovanec.

„Požádal jsem pana předsedu ANO Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka, abychom se k debatě nad složením vlády sešli ještě během pátku,“ uvedl Sobotka. Trojkoaliční vládu Sobotka pokládá také nadále za nejrozumnější řešení.

Někteří vedoucí sociální demokraté si dokážou představit dohodu, díky níž by lidovci získali ministerstvo zemědělství s tím, že se najde kompromis týkající se vedení a dohledu nad Státním pozemkovým úřadem, který hraje důležitou roli v církevních restitucích. Lidovci by podle nich o takovém řešení byli ochotni uvažovat.

V ČSSD se také ozývají hlasy, že ztráta ministerstva zemědělství by pro stranu nebyla takovým problémem jako nutnost hledat pro případnou menšinovou vládu podporu u Úsvitu nebo komunistů. „Bylo by to velmi podivné, kdyby kvůli jednomu resortu mělo padnout skoro jediné rozumné řešení,“ myslí si také místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková. V Interview Daniely Drtinové nicméně přiznala, že neví, odkdy sociální demokraté v chystané vládě usilují o resort zemědělství a kdy se ve straně takový požadavek objevil.

„Pro nás je v tuto chvíli stěžejní podpora hospodářského růstu a stabilita vlády, a v tom je zemědělství opravdu klíčové,“ dodala Gajdůšková a upozornila mimo jiné na témata jako podpora českých zemědělců, potravinová soběstačnost, ale třeba i zásobování pitnou vodou.

S pokračováním vyjednávání počítá i ANO

Ani předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek není rozhodnutím KDU-ČSL překvapen a stejně jako ČSSD i hnutí ANO hodlá ve vyjednávání pokračovat. „Na tahu je pan Sobotka, předpokládám, že svolá zítra jednání,“ uvedl Faltýnek s tím, že současná koalice je v podstatě jedinou většinovou variantou. „Abychom tu vládu dali dohromady, někdo ustoupit musí,“ myslí si Faltýnek.

  • „Já si myslím, že KDU-ČSL se chce vrátit na venkov, aby tam znovu získala vliv, druhý důvod pak je téma církevních restitucí,“ uvedl Faltýnek.

Prezident agrární komory si stojí za svým, nechce lidoveckého ministra

„Já jsem tento výsledek očekával,“ uvedl prezident agrární komory Jan Veleba. „Komplikace to určitě bude,“ dodal Veleba, který připustil, že lidovecký ministr zemědělství by pro něj nebyl dobrou volbou. Zemědělci podle Veleby chtějí kompetentního odborníka ve vedení resortu, nejlépe někoho, kdo se účastnil vyjednávání zemědělské reformy. „KDU-ČSL v té době nebyla v parlamentu,“ upozornil Veleba. Naopak ČSSD podle něj kompetentní specialisty na společnou zemědělskou politiku ve svých řadách má.

„Kandidáti KDU se oboru zemědělství opravdu jen dotýkají,“ myslí si Veleba. Zároveň poukázal na to, že posledním lidoveckým ministrem zemědělství byl Josef Lux. Později o toto ministerstvo podle Veleby křesťanští demokraté ani neusilovali. Prezident zemědělské komory si myslí, že místo KDU-ČSL je spíše v komunální politice.

Z lidoveckých kandidátů by pro Velebu byl nejpřijatelnější Petr Šilar. „Petr Šilar je mezi zemědělci, je na venkově,“ uvedl Veleba. Zatímco Šilar podle něj má mezi zemědělci poměrně dobré jméno, další dva kandidáty na zemědělských akcích Veleba nepotkal. Pokud jde o předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, ačkoli je vystudovaný veterinář, není Veleba o jeho zemědělské praxi přesvědčen.

Rozhovor s Janem Velebou (zdroj: ČT24)

Celostátní výbor KDU-ČSL i nadále trvá na tom, že lidovci chtějí v možné vládě obsadit ministerstvo zemědělství, oznámil předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Pro lidovce je resort zemědělství podmínkou pro vstup do vlády.

Vydáno pod