Zemanovci si ponechají svůj název minimálně do jara

Praha - Strana práv občanů - ZEMANOVCI zatím odkaz současného prezidenta ve svém názvu ponese dál. Minimálně do března, kdy má o přejmenování znovu jednat na celostátním sjezdu. Dnešním setkání v Praze mimojiné odhlasovalo přísnější stanovy nebo možnost vylučovat členy strany pro poškození jejího jména - a to pouze dvoutřetinově, nikoliv jako doposud jednomyslně.

Sjezd se zabýval i stranickými financemi a splácením dluhů z volební kampaně. „Pokud vím, závazky jsou plněny,“ řekl předseda strany Zdeněk Štengl s tím, že zbývá doplatit asi milion korun, aby byly dluhy splaceny. Hospodaření strany by mělo projít auditem. „Já chci, aby nové předsednictvo mělo čistý stůl, aby všechny závazky byly uhrazeny,“ řekl. Nové vedení strany má vybrat až jarní sjezd, který by se měl uskutečnit na přelomu března a dubna.

Štengl už svoji funkci dal k dispozici po volebním neúspěchu strany, předsednictvo ji ale nepřijalo. Zemanovci v letošních volbách do Sněmovny získali jen 1,5 procenta hlasů. Podle řady analytiků SPOZ nejvíce uškodily vnitřní spory, které se rozhořely s blížícími se předčasnými volbami. Několika regionálním organizacím se nelíbily výrazné zásahy vedení SPOZ do kandidátních listin, které kraje předsednictvu předložily.

Nejočekávanější debata ale měla provázet možné přejmenování strany. Prezident Miloš Zeman už v polovině prosince označil za důvod neúspěchu strany ve volbách sám sebe. Dříve ale zmínil, že chtít po SPOZ, aby po volebním neúspěchu jeho příjmení z názvu odstranilo, by byla zbabělost. Přivítal by proto, kdyby s návrhem přišli sami členové levicové strany.

Miloš Zeman pro televizi Nova:

„Kdyby ten neúspěch byl způsoben jednotlivými lídry (SPOZ) v jednotlivých krajích, tak by byly výrazné rozdíly ve volebních výsledcích v těchto krajích. A protože tomu tak nebylo, tak ten neúspěch má společnou příčinu, společného jmenovatele, a já sám se domnívám, že touto příčinou jsem já sám.“

Už v listopadu se výzvy k odstranění prezidentova jména z názvu strany objevily mezi nespokojenými členy strany, kteří založili Platformu obrody. „“Tuto debatu otevřeme ještě v březnu příštího roku a budeme diskutovat o tom, jestli zemanovce vypustíme, nebo ne, ale bude to za přítomnosti pana prezidenta," zmínil dnes Štengl. Případného štěpení strany nebo vytvoření platformy kolem Miroslava Šloufa se ale předseda neobává.

Zeman na neveřejný sjezd strany nepřijel kvůli pracovní vytíženosti, o účast na březnovém mimořádném volebním sjezdu však prý má zájem.

Zemanovci v letošních volbách do sněmovny získali překvapivě jen 1,5 procenta hlasů. Předseda Štengl nabídl po tomto volebním neúspěchu svoji funkci k dispozici, předsednictvo strany ji ale nepřijalo. Příčin neúspěchu bylo podle Štengla několik. Hlasy voličů odebralo podle něj hlavně pnutí ve straně i útoky členů na vlastní stranu. Svoji roli prý sehrálo i dlouhé váhání kolem toho, kdo z ministrů bude za stranu kandidovat. „Rozhádanou stranu asi nikdo volit nechce,“ podotkl Štengl.

Zemanovci si odhlasovali nové stanovy, jméno ponechají (zdroj: ČT24)