Charitativního koncertu v Chrámu sv. Víta se zúčastnili Zeman i Duka

Praha - V katedrále sv. Víta dnes proběhl letošní poslední adventní koncert. Charitativního večera se účastnili mimo jiné i prezident Miloš Zeman a arcibiskup Dominik Duka. Koncert už tradičně přenášela Česká televize, která adventní koncerty od roku 1991 pořádá. Na akci se vybralo 1 300 000 korun, výtěžek bude věnován hospici svatého Štěpána v Litoměřicích. Za celé předchozí roky se díky adventním koncertům vybralo přes 155 milionů korun, které podpořily 93 organizací.

V chrámu vystoupila Talichova komorní filharmonie, Pavel Šporcl, skupina Čechomor, Karel Gott, Schola Gregoriana Pragensis a Český chlapecký sbor. Koncert letos moderoval Jan Potměšil s Ester Janečkovou. Zájemců o návštěvu koncertu bylo mnohem více, než bylo možné uspokojit.

Prezident Miloš Zeman

„Církev a stát mají občas konflikty, ale mají také společné zájmy, péči o ty, kteří jsou staří, kteří jsou nemocní a kteří chtějí důstojně odejít ze života.“

Miloš Zeman budování hospiců podporuje

Na květnovém sjezdu Rady seniorů ČR Miloš Zeman uvedl, že část peněz z církevních restitucí by církve měly věnovat na budování sítě hospiců, v nichž se lidé budou loučit se životem v méně ponižujících podmínkách než v léčebnách dlouhodobě nemocných. Církevní charity hospice provozují už nyní. Podle zástupců církví není problémem hospic vybudovat, náročné je ho ale provozovat.

Adventní koncerty 2013 (zdroj: ČT24)