České gripeny pohlídají islandské nebe

Praha - České stíhačky budou vůbec poprvé hlídkovat nad Islandem. Do země by se mělo od září do prosince 2014 vydat maximálně 6 gripenů. Pod hlavičkou Severoatlantické aliance už se tuzemské stíhačky za hranice vydaly, v roce 2009 a 2012 střežily Pobaltské státy.

Třetí zahraniční mise gripenů bude úplně jiná. Nadzvukové stíhačky budou létat v arktickém nestálém počasí a většina letů bude nad oceánem. Piloti proto cvičí i to, že by i s letadlem skončili v mořské vodě. „S letounem gripen není možné přistání na vodě, pokud by byla nějaká velká závada, přichází jediná možnost a to je katapultáž,“ řekl pilot stíhacího letounu Jas -39 Gripen Jiří Čermák.

Jiří Čermák létá s gripeny 7 let. Jako pilot prošel i leteckými misemi v Pobaltí. „Pro mě je to jednak čest a jednak výzva k novému úkolu v zahraničí,“ řekl k nové misi Čermák.

Na severský ostrov české gripeny nedoletí ani s plnými nádržemi. Dostat se tam tedy můžou dvěma způsoby - buď s mezipřistáním ve Skotsku nebo Norsku. Třetí variantou je přelet s tankováním ve vzduchu. „Umíme tankovat za letu, trénujeme to a už mám část letky vycvičenou, aby byli schopni tankovat za letu,“ potvrdil zástupce velitele křídla Jaroslav Míka.

Gripeny budou na bývalé americké základně Keflavík. Tam se o ně bude starat 30 českých techniků a specialistů pozemního personálu. České gripeny nemusí hlídat islandský vzdušný prostor celé čtyři měsíce, po dohodě s velením NATO tam budou létat minimálně tři týdny.