Zničení skla neznamená nákup nové dálniční známky

Praha – Dálniční známka nepatří k nejlevnějšímu, co většina lidí pravidelně kupuje. Přitom zdaleka není jistota, že se známka „dožije“ konce své platnosti. V případě, že se známka zničí například kvůli rozbitému čelnímu sklu, ale není vše ztraceno, je možné vyměnit ji. Nový kupon získají řidiči třeba na poštovních přepážkách sice za manipulační poplatek, ten je však mizivý ve srovnání s cenou nové známky (70 korun). Majitelům aut, kteří vyměňují čelní sklo a na starém zůstala známka vcelku, navíc nic nebrání ani v jejím přelepení na sklo nové.

Šikovný majitel auta si může dálniční známku ze starého poškozeného čelního skla přenést na nové s pomocí žiletky nebo nože. „Tím to sundat jako slupku z brambory,“ doporučil mechanik David Eger. Známku může mezi skly „přestěhovat“ také přímo autoservis, který skla vyměňuje.

V případě, že se sklo zničí například při nehodě, při které je známka také poškozena, je to už složitější. Je možné známku vyměnit za neporušenou například na poště, mohou však nastat všemožné komplikace. Především je potřeba mít 70 korun, které se za výměnu známky platí, velký technický průkaz a záznam o nehodě. Vyměnit dálniční známku je ale možné také v případě, že se člověk například splete při vypisování registrační značky na kupon. „Výměnu kuponu, pokud to není nějaký sporný příklad, provádíme okamžitě,“ ubezpečila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

image_533044
Zdroj: ČT24

Počet lidí, kteří si takto dálniční známky mění, rok od roku stoupá. Loni se jejich počet obzvlášť zvýšil – zatímco dříve bylo výměn za rok vždy zhruba o tisíc více než v roce předcházejícím, loni jich přibylo z devíti na třináct tisíc.

Mnohem více ale stále je lidí, kteří si známku nekupují, a přesto jezdí po dálnicích či rychlostních silnicích. Letos jich policisté a celníci zastavili v průměru více než sto každý den. Pokuta za takový přestupek je přitom pětitisícová – tedy více než trojnásobná ve srovnání s cenou celoročního kuponu.

Jan Šenkýř o výměnách dálničních známek (zdroj: ČT24)