V IKEMu odoperovali nádor vážící 6 a půl kilogramu

Praha – Lékařům z pražského IKEMU se podařilo z břišní dutiny člověka odoperovat nádor vážící 6,5 kilogramů. Třiasedmdesátiletý Jan Holemý se dostal k chirurgům se zpožděním. Než se operace dočkal, tumor mezitím dorostl do nezvyklých rozměrů. Podle chirurgů nemělo smysl na nic čekat, a tak pacient strávil Vánoce v nemocnici. Operace podle všeho dopadla příznivě a v těle nebyly nelezeny metastáze – nový rok by tak Holemý už mohl oslavit doma.

Loni na podzim šel Jan Holemý na vyšetření před operací očí. Lékařka ho informovala, že u jater našla malou kulatou tkáň. Operaci sice Holemý absolvoval, poté se ale začal o nový nález ve svém břiše zajímat. V té době nepociťoval žádné zdravotní problémy, podle lékařů to ale byla jenom otázka času. Nádor totiž neustále rostl. „V podstatě všechno funguje normálně, jím normálně, spím normálně,“ tvrdil Holemý několik dní před Vánocemi. Tehdy už byl v nemocnici hospitalizován s několikakilogramovým nádorem v břiše.

Radikální operace už v této době byla jedinou alternativou. Ještě před ní ale museli lékaři provést desítky vyšetření. Na sál se proto Jan Holemý dostal necelý týden před Vánoci. Při zákroku museli chirurgové nejprve nádor oddělit od ostatních tkání - a přitom ho neporušit. V tom jim pomohlo i sonografické vyšetření přímo na sále. „To přesně ukáže, kde máte hranice toho nádoru, kde je hranice zdravé tkáně, kudy vedou důležité cévní struktury, které musíte zachovat,“ popisuje zástupce přednosty pro břišní chirurgii IKEM Martin Oliverius.

V břiše Jana Holemého rostl nádor vážící několik kilogramů
Zdroj: ČT24

Přestože chirurgové odstranili kus jater a další tkáně, žádný z orgánů by neměl ztratit svoje funkce. Lékaři navíc při zákroku neobjevili metastázy. Přesto pan Holemý ještě definitivně vyhráno nemá. Důležité budou také výsledky z laboratoře – i když i tady jsou lékaři optimističtí. „Já pevně doufám, že to dobře dopadne, pan Holemý je velmi vzdělaný člověk a velmi odhodlaný a já věřím, že se to podařilo,“ dodal Oliverius. Pokud tak nenastanou komplikace, Jan Holemý by mohl doma oslavit už nový rok.

Operace dopadla úspěšně, lékaři doufají v brzké propuštění pacienta (zdroj: ČT24)