Silný vítr zítra opět potrápí východ republiky

Praha – Meteorologové znovu varují před silným větrem, který zítra potrápí zejména Moravu a část východních Čech. V Jeseníkách a Beskydech dosáhne v nárazech rychlosti kolem 110 kilometrů v hodině. I v nižších polohách by ale rychlost mohla v nárazech dosahovat až 75 kilometrů v hodině. V noci na neděli pak bude vítr od západu slábnout.

Meteorologové proto doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Řidiči by pak měli jet opatrně, protože poryv větru může auto učinit neovladatelným. Lidé, kteří tráví svátky na horách, by zase měli omezit túry a nevydávat se do hřebenových partií.   

Podobné varování vydali meteorologové už v minulých dnech, kdy silný vítr kácel stromy a ničil střechy. Škody působil hlavně na Moravě. Na Lysé hoře v Beskydech dosáhl ve středu ráno v nárazech rychlosti přes 140 kilometrů za hodinu. 

Na Štěpána bylo nejtepleji za 30 let

80 měřicích stanic v Česku zaznamenalo na Štěpána nejvyšší noční teploty za 30 let pozorování. V Přerově a Opavě teplota v noci neklesla pod 8,5 stupně Celsia. Rekordní teplo hlásil i Havlíčkův Brod nebo Teplice.

Vydáno pod