O letošních Vánocích hasiči vyjížděli ke 160 požárům

Praha - Hasiče o letošních svátcích zaměstnalo bezmála 160 požárů, tedy o 15 více než loni, oproti průměru z předchozích let však méně. Svátky tak letos pro hasiče podle jejich mluvčí Nicole Zaoralové byly poměrně klidné. Typickými požáry v domácnostech byly zapálené vánoční stromky od prskavek nebo požár v důsledku závady osvětlení. Na Štědrý den a Boží hod hasiče zaměstnával spíše silný vítr, který místy dosahoval rychlosti orkánu.

Jedním z typických vánočních požárů byl podle Zaoralové zásah v Líbeznicích na Praze-východ, kde hořel stromeček v domácnosti. Příčinou byla závada na elektrickém osvětlení, škoda dosáhla 450 tisíc korun. Zapálená prskavka na vánočním stromku pak způsobila požár v rodinném domě v Klecanech u Prahy. Škoda jde do milionu korun, nikdo ale nebyl zraněn.

V noci na dnešek středočeští hasiči zasahovali také v obci Žáky na Kutnohorsku, kde hořela rekreační chata. Škodu vyčíslili na 100 tisíc korun. Budovu buď někdo úmyslně zapálil, nebo byla příčinou požáru nedbalost.

Nicole Zaoralová, mluvčí GŘ HZS ČR:

„Na Štědrý den vyjížděli hasiči ke 47 požárům, přitom dlouhodobý průměr je 54 denně. O co méně bylo požárů, o to víc bylo technických zásahů, které byly hlavně v Moravskoslezském kraji. Pro hasiče ze zbytku republiky byly tyto svátky poměrně klidné.“

Více požárů hasiči už tradičně čekají na Silvestra

Častěji než v období Vánoc dochází podle Zaoralové k požárům na přelomu roku, hlavně při silvestrovských oslavách. Hasiči varují hlavně před neopatrným zacházením se zábavní pyrotechnikou. Lidé se mají vyvarovat použití podomácku vyrobených petard, rachejtlí nebo světlic a nakupovat výhradně pyrotechniku uvedenou legálně do obchodů.

Víceméně jako klidné hodnotí svátky i zdravotníci. Například ve Středočeském kraji měli na Štědrý den nejmíň výjezdů za celý měsíc. V Moravskoslezském kraji ubylo případů oproti loňsku skoro o desetinu. Pražská záchranka vyjížděla téměř k 900 případů, což je podle statistik průměr všedních dní. Často šlo o zažívací potíže nebo opilost.