Koalice hodlá hájit ministerské kandidáty vůči prezidentovi

Praha – Předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka stále tají stranické nominanty do koaličního kabinetu. Jako první se jmény po Novém roce seznámí vedení sociální demokracie a prezidenta Miloše Zemana. Místopředseda ČSSD Milan Chovanec pro ČT zopakoval, že mezi stranami vznikající koalice existuje dohoda, že finální seznam kandidátů na ministerské posty budou kompaktně bránit před případnými zásahy prezidenta.

„Pokud se dohodnou předsedové tří stran na jménech lidí, kteří jdou do vlády, měla by to být nepřekročitelná podmínka pro diskusi s panem prezidentem. To znamená, že pokud pan prezident se bude chtít vyjadřovat k některým kandidátům, je to jeho svaté právo. Pokud s nimi bude chtít osobně mluvit o resortech, nevidím v tom žádný problém. Na druhou stranu bude-li pan předseda Sobotka jmenován premiérem, je na něm, jak vládu sestaví. A v rámci ústavy, myslím, má trochu silnější pozici než pan prezident,“ připomněl Chovanec.

Zeman už v minulosti tvrdil, že některé kandidáty jmenovat nemusí s odůvodněním, že požaduje odbornost toho kterého ministra v rámci daného resortu. Otevřeně vyjádřil nelibost nad jménem herce a bývalého diplomata Martina Stropnického do čela resortu obrany, hnutí ANO s ním ale na tento post i nadále počítá. Definitivní podobu koaliční smlouvy včetně jmen ministrů plánují předsedové koaličních stran podepsat na Tři krále.

Místopředseda lidovců Jan Bartošek předpokládá, že Zeman dá Sobotkovi při sestavování kabinetu volnou ruku stejně, jako to udělal v případě stávajícího premiéra v demisi Jiřího Rusnoka. K podrobnostem dohody ale nic konkrétního neuvedl s tím, že záležitost se bude řešit, až nastane.

Šestého ledna se má rovněž sejít grémium ČSSD, které chce Sobotka žádat o souhlas se jmény. Prezident už také avizoval, že se chce sejít se Sobotkou i předsedy ANO a KDU-ČSL Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem, aby se ujistil o podpoře vlády ve sněmovně.

Za ČSSD by v kabinetu mohli usednout:

  • místopředseda Milan Chovanec – ministr vnitra
  • místopředseda Lubomír Zaorálek – ministr zahraničí
  • Jan Mládek – ministr průmyslu a obchodu
  • Marcel Chládek – ministr školství
  • Svatopluk Němeček – ministr zdravotnictví
  • Jasno není pro resort ministerstva práce a sociálních věcí - spekuluje se o jménech Romana Sklenáka či expremiéra a někdejšího eurokomisaře Vladimíra Špidly
  • senátor Jiří Dienstbier nebo Michaela Marksová-Tominová - ministr bez portfeje pro legislativu, lidská práva a rovné příležitosti
Vydáno pod