Vánoční dárky vytěsnily staré spotřebiče, sběrné dvory mají napilno

Praha – Nový elektrospotřebič pod stromečkem znamená pro ten starý cestu do sběrného dvora. Řada lidí ale staré spotřebiče stále vyhazuje do komunálního odpadu. Podle odborníků Češi ročně správně vytřídí zhruba třetinu vyřazených elektrospotřebičů, do roku 2016 by to podle Evropské unie měla být téměř polovina.

Sběrně dvory mají po Vánocích víc práce, než obvykle. Lidé, kteří pod vánočním stromečkem našli novou elektroniku či spotřebič do domácnosti, vyhazují ty staré. Podle odborníků se ale Češi mají v čem zlepšovat.

Podle odhadů půjde letos v Česku k recyklaci přibližně stejné množství elektroodpadu, jako loni, tedy asi 50 tun. Počátkem roku 2016 by přitom podle nových požadavků Evropské unie mělo být sesbíráno 45 procent průměrné roční hmotnosti elektrozařízení dodaných na trh za předchozí tři roky. V současnosti se vybere jen zhruba třetina.

Sběrných míst přibývá každý rok

Odpad, který skončí ve sběrném dvoře, zaměstnanci roztřídí. Ten nebezpečný poté končí ve speciálních kontejnerech s dvojitým dnem. Zbytek se poté odveze do spalovny, kde se energeticky využije.

Elektroodpad ale často končí v popelnici, a to i přes to, že odevzdat starý spotřebič k recyklaci by mělo být stále jednodušší, sběrných míst totiž každým rokem přibývá. Stagnující recyklaci lze však podle odborníků částečně připisovat i technologickému pokroku při výrobě elektrozařízení. „Důvodem nižší sebrané váhy elektroodpadu je nepochybně mimo jiné i fakt, že lidé postupně začínají odevzdávat stále mladší modely spotřebičů. V nich jsou již často kovy nahrazeny za lehčí plasty. Zároveň v posledních letech došlo k miniaturizaci,“ vysvětlil zástupce Asociace recyklátorů elektrického odpadu Aleš Šrámek.

Lidé po Vánocích do sběrných dvorů ale nenosí jen elektroodpad. Končí tam například i fritovací olej po vánočním smažení. V Brně jsou celkem čtyři desítky sběrných dvorů, většina z nich má i na konci roku standardní otevírací dobu. Zavřeno bude především na silvestra a Nový rok.