Opožděné dávky komplikují život řadě domácností

Praha – Opožděné sociální dávky zkomplikovaly tento měsíc situaci řadě domácností. Například mladé rodiny čekaly na prosincový rodičovský příspěvek ještě týden před Vánocemi, běžně ho přitom dostávají už počátkem prosince. Některým lidem nepřišly další sociální dávky ani teď, krátce před Novým rokem. Opožděné peníze jim přitom komplikují placení účtů a bojí se taky případného penále.

Josef Zýka pobírá od státu příspěvek na bydlení a dávku hmotné nouze. Tento měsíc ale marně čekal, že mu obě dávky přijdou včas – tedy do Vánoc. Obě totiž měly zpoždění. Včera Josefu Zýkovi přišel příspěvek hmotné nouze, na příspěvek na bydlení ale stále čeká.

Podle Úřadu práce poslali úředníci příspěvky všem včas, nejpozději minulý týden. Lidem by tak peníze měly přijít do konce měsíce, na to jsou ale poslední dva pracovní dny. „Nemáme hlášeny žádné komplikace z regionů, takže pokud ještě nedorazily ke svým příjemcům, dorazí v nejkratší možné době,“ uklidnila mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková. 

„Přišla mi upomínka, že jsem v minusu, a že jestli penízky nepřijdou, budu platit penále,“ komentovala Nikol Maretková, matka, která rovněž čeká na rodičovský příspěvek. I v tomto případě prý Úřad práce peníze poslal včas. Kvůli technickému problému ale nešlo dále poslané příspěvky zpracovat. 

Opožděné dávky komplikují život řadě domácností (zdroj: ČT24)

Od prosince nesmějí Úřady práce používat systém pro vyplácení dávek, který mají od loňského ledna a který ministerstvo práce nepořídilo v tendru. Zakázal jim to antimonopolní úřad. Úřady teď čekají na pokyn ministerstva, jak mají v budoucnu postupovat. Výplaty peněz v příštím roce ale podle nich ohroženy nejsou.