Církevní restituce: Opatrně, ale beze změn, slibují lidovci

Praha - Církevní restituce příští koalice zastavit nehodlá, jejich pokračování bylo při vzájemných schůzkách důležité hlavně pro lidovce. Ti mají také obsadit resorty, které do vracení majetku mluví, tedy zemědělství a kulturu. Ministerští kandidáti za KDU-ČSL ale slibují, že ho nijak urychlovat nebudou. „Je tady pozemkový úřad, je to státní správa a politici vůbec nemají vstupovat do způsobu práce státní správy,“ upozornil místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Úřady tak budou při vydávání církevního majetku dál opatrné.

Kardinál Dominik Duka od spuštění restitucí tempo vydávání církevního majetku kritizuje. A dokonce mluví o obstrukci státu. „Tato obstrukce při vydávání, to se netýká jen církve, to je problém blokovaného majetku, který také patří jiným osobám, patří městům a obcím,“ řekl Duka.

Výrazně urychlit vydávání církevního majetku se ale vznikající koalice nechystá. Přitom boj o vliv nad vydáváním církevních památek a desítkami tisíc hektarů lesů a polí v hodnotě desítek miliard korun byl jedním z nejspornějších bodů celého vyjednávání o vládě. Lidovci přesto nakonec zřejmě obsadí jak ministerstvo zemědělství, které rozhoduje o vracení polí a lesů, tak kulturu, pod níž patří vydávání kostelů, hradů a dalších památek.

Restituce ale urychlovat nechtějí. „Tady je opravdu otázka respektování tohoto zákona. Nikdo se nemusí bát ani nějakého urychlování ani nějakého zpomalování. Prostě věci půjdou,“ řekl kandidát KDU-ČSL na ministra kultury Daniel Herman.

O případných změnách v restitucích začala před Vánoci jednat společná komise ČSSD, hnutí ANO a církví. Bez souhlasu církví se ale podoba restitucí měnit nebude.

Církevní restituce: Opatrně, ale beze změn, slibují lidovci (zdroj: ČT24)

Zatím poslední z celkem šesti budov, které stihl stát za rok vydat, je stodola v Dubu u Olomouce vedle poutního kostela Panny Marie. Církve přitom chtějí podobných budov vrátit víc než stokrát tolik.

Třeba v okolí katedrály svatého Víta ale odmítl stát církvi vydat celkem devět budov. Mezi nimi i kostel Všech svatých, který navazuje přímo na Vladislavský sál Pražského hradu. Hodnota domů ve Zlaté uličce nebo Vikářské ulici hned vedle katedrály se přitom kvůli jejich jedinečnosti odhaduje jen velmi těžko.