Nedbáte na prevenci? Pojišťovna vás upozorní dopisem

Praha - Zvací dopisy k onkologickému vyšetření by do svých poštovních schránek od začátku ledna měli dostat vybraní klienti českých zdravotních pojišťoven. „Dopisy v některých případech už odcházejí,“ řekl viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Dopisy krom doporučení navštívit lékaře obsahují i informace o rizicích s nemocí spojených. Nový projekt by měl výrazně přispět ke včasné diagnóze rakoviny tlustého střeva a konečníku a taky rakoviny prsu a děložního hrdla.

Češi totiž riziko nádorových onemocnění podceňují a na vyšetření nechodí, ačkoliv je právě pojišťovny plně hradí. Třeba na screening rakoviny prsu dochází kolem 50 procent žen, v některých evropských zemích až 90 procent. Ideální poměr v ČR je stanoven na 70 procent.

V rámci informační kampaně má být během první vlny osloveno 1,85 milionu lidí. V další vlně výzva osloví ty, kdo na prevenci nepřijdou. Celkem pojišťovny v následujícím roce a půl počítají s 3,5 milionu dopisů. „Je to samozřejmě na jejich zvážení, je to jejich právo, nikoli povinnost,“ upozornil Friedrich.

Rozhovor s Ladislavem Friedrichem (zdroj: ČT24)

Projekt potrvá do 30. června 2015. Schválený rozpočet je 107 milionů korun, z toho na adresné zvaní je vyčleněno 62 milionů. Z evropských peněz se uhradí 85 procent projektu. S dopisem by měli oslovení jít k praktickému lékaři, ženy také ke gynekologovi, nasměruje je na další vyšetření. Vše nicméně bude i nadále dobrovolné.

Už teď se díky screeningu daří ročně odhalit 9 000 polypů a 800 časných nádorů konečníku a tlustého střeva, přes 3 000 nádorů prsu v samém počátku a kolem 3 000 případů čípku. Adresné zvaní by mělo počty včas odhalených onemocnění ještě zvýšit. Když se nádor zjistí včas, až 95 procent lidí se vrátí po léčbě do běžného života.

CÍLENÍ POZVÁNEK K JEDNOTLIVÝM DRUHŮM SCREENINGU:

  • Vyšetření rakoviny prsu: ženy od 45 do 70 let
  • Vyšetření děložního čípku: ženy mezi 25 a 70 lety
  • Vyšetření tlustého střeva, konečníku: ženy i muži mezi 50 a 70 lety
Vydáno pod