Česku chybí léky s penicilinem

Praha - Tuzemské lékárny se potýkají s nedostatkem některých léků s obsahem penicilinu. Například přípravek Pendepon Compositum nemají vůbec, Penicilinu G, draselné soli zbývají už jen malé zásoby. Tyto léky spolehlivě ničí streptokoky a působí proti návratu dětské spály nebo růže. Na českém trhu podle lékařů neexistuje plnohodnotná náhrada, lék proto někteří pacienti shánějí v zahraničí.

Česko přestalo Pendepon odebírat, protože účinná látka neodpovídá evropským směrnicím. Zatímco slovenský výrobce situaci řeší, českým pacientům se náhrada třeba od jiné firmy nedostala. Interní oddělení pražské Thomayerovy nemocnice se s nedostatkem Pendeponu potýká už několik měsíců. Penicilin G, draselná sůl - další preparát od stejné firmy - nemocnici zbývá už jen na poslední dva měsíce.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) jsou v Česku dostupné i jiné antibiotické přípravky. „Vždy záleží na rozhodnutí lékaře, který přípravek použije pro konkrétního pacienta,“ říká mluvčí SÚKL Lucie Šustková. S tím ale nesouhlasí lékaři. „Náhrada za Pendepon neexistuje, protože to je penicilin s dlouhodobým působením v těle,“ namítá lékař interního oddělení Thomayerovy nemocnice Jaroslav Koten.

Lékárna
Zdroj: ČT24

Nedostatek těchto léků se stal také předmětem diskuse na internetu. Někteří pacienti si pro přípravky jezdí do zahraničí, jiným je na vlastní riziko a dráž objednají nemocnice v režimu mimořádného dovozu. „Je dražší, protože není hrazen z veřejného zdravotního pojištění,“ upřesňuje vedoucí lékárník Městské nemocnice Ostrava Zdeněk Blahuta.

Výpadky léků nejsou v Česku ničím ojedinělým. Na jaře zažily tuzemské lékárny problémy s dodávkami vitamínu D i některých léků na rakovinu, před několika týdny chyběl zase přípravek pro alkoholiky Antabus. V průběhu podzimu také docházely například vakcíny proti chřipce a na řadě míst to tak zkomplikovalo očkování.

V českých lékárnách chybí penicilin (zdroj: ČT24)
Vydáno pod