Do ulic, do divadla, do hor - Česko dává sbohem roku 2013

Praha – Česká republika se loučí se starým rokem a vítá příchod roku 2014. Centrum Prahy se k lednu protančí, v Ostravě se oslavy tradičně koncentrují do Stodolní ulice. Na městské ohňostroje si ale obyvatelé velkých měst budou muset ještě jeden den počkat, radnice je chystají až na Nový rok.

Praha přichystala silvestrovské oslavy na Staroměstském náměstí, které se na jednu noc promění v taneční parket. Během více než osmihodinového programu zde zahrají dýdžejové i poprocková kapela, program skončí patnáct minut po půlnoci. V celé metropoli jsou v pohotovosti stovky záchranářů, k dispozici je 40 záchranářských vozů. Jen na Václavském a Staroměstském náměstí střeží bezpečnost 200 policistů. Na vánočních trzích je také pro dnešek zakázán prodej nápojů ve skle, radnice tak chce předejít zraněním.

Národní divadlo připravilo Silvestrovskou noc ve Státní opeře - Nový rok vítá melodiemi Straussova Netopýra v podání souboru opery Národního divadla a po půlnoci se opera promění v tančírnu; diváky vyzve k tanci na jevišti swingový orchestr. Novoroční ohňostroj čeká metropoli 1. ledna v šest hodin večer. „Vrátili jsme se zpátky k osvědčené variantě, to znamená ohňostroj z Letné tak, aby ho mohli lidé pozorovat třeba z Vítkova nebo ze vzdálených míst,“ informoval mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Brno nabízí silvestrovskou party především v Bobycentru, kde se dají čekat až dva tisíce lidí. Na dvou pódiích se zde během jedenácti hodin vystřídá sedmnáct dýdžejů. Brněnské kino Art a dalších deset tuzemských kin od Ostravy po Duchcov nabízí živý přenos silvestrovského koncertu Berlínské filharmonie, jež se těší pověsti nejlepšího orchestru světa. Pod taktovkou Simona Rattleho vystoupí i čínský klavírista Lang Lang - předvede Prokofjevův klavírní koncert.

Brněnský magistrát pak na 1. ledna připravil celý novoroční program, který se bude odehrávat na různých místech ve městě; jeho součástí bude krmení zvířat v brněnské zoo nebo novoroční cyklojízda na Brněnskou přehradu. „Vrcholem je ohňostroj z hradu Špilberk a zájem veřejnosti je poměrně značný,“ dodává mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára s tím, že představení chystané na šestou večer nese název „Doteky hudebních velikánů“.

Ostrava ožívá dnes v noci především na pověstné Stodolní ulici, kde se návštěvníkům otevřou všechny bary. Novoroční ohňostroj přijde na řadu 1. ledna o šesté, oproti loňskému roku bude ale kvůli úsporám hudební a světelná show jen čtvrthodinová, tedy o pět minut kratší. „Tentokrát budeme mít vějířovité baterie, které na obloze vytvoří ohnivou stěnu,“ dodává Daniel Hradil. Jako tradičně proběhne uprostřed rondelu v Ostravě-Hrabůvce. 

Karlovy Vary lákají zejména cizince, po Praze jsou jejich druhou nejoblíbenější destinací. Kromě Čechů zde proto nový rok vítají také Němci, Rusové nebo Američani. Plně obsazený je i slavný Grandhotel Pupp. „Jde o stálou klientelu, která do Grandhotelu Pupp jezdí třeba i deset let - a stále se vrací,“ řekla k lázeňským hostům ředitelka Puppu Andrea Pfeffer-Ferklová.

Středočeský kraj již před sedmou hodinou hlásil dva výjezdy záchranářů ke zraněním způsobeným zábavní pyrotechnikou. Petarda vybuchla v ruce člověku na Mělnicku a vážná poranění obličeje utrpěl muž z obce Přestavlky.

Česko-slovenský silvestr již po poledni ozvučil Velkou Javořinu v Bílých Karpatech. Na hraniční horu mezi Českem a Slovenskem se tradičně sjeli občané obou zemí, aby si připomněli společný stát. Česká a slovenská (nebo též československá) hymna zazněla v jednu hodinu u pomníku česko-moravsko-slovenské vzájemnosti. Vzhůru k výškám se vydali i obyvatelé Vysočiny, kde již po šestnácté proběhl silvestrovský výšlap na více než osm set metrů vysokou Javořici, který pořádá telčský Klub českých turistů. Čtyři tisíce turistů si tak na zdraví a štěstí v novém roce připily už půl hodiny po poledni.

Přerov oslavil konec roku 44. ročníkem silvestrovsko-plavecké show; na jejím počátku stál první český přemožitel kanálu La Manche František Venclovský a i letos přilákala desítky otužilců, kteří se v kostýmech a parukách ponořili do vod ledové Bečvy. Most pak zve do divadla, kde konec roku oslaví speciálním uvedením hry Osudy dobrého vojáka Švejka. Následovat bude noční maškarní bál.

Veveří u Brna dnes slaví hned dvakrát. Vedle konce roku na zdejším hradě zahájili sérii oslav osmi set let od první písemné zmínky o této středověké pevnosti. Sídlo s pohnutými dějinami prochází rozsáhlou rekonstrukcí, výročí si chce ale připomínat i v průběhu následujícího roku.

Odvrácená tvář silvestra: záchytná stanice

Podle lékařských statistik počet lidí, kteří skončí na záchytné stanici, rok od roku roste, přičemž silvestrovská noc patří pro zdravotníky mezi jednu z nejrušnějších. Za loňský rok v Česku na záchytkách přenocovalo 28 tisíc lidí oproti 18 tisícům v roce 1992. Současně s tím ovšem klesá počet vlastních stanic – v roce 1989 jich bylo v Československu 34, letos jich existuje jen sedmnáct a například v Ústeckém kraji není záchytka ani jedna. Změnu by měl přinést rok 2014, hejtmanství chce záchytku zřídit v Ústí nad Labem a v Mostě.

Cena za noc na záchytné stanici se pohybuje v rámci republiky od dvou až po osm tisíc korun.

Očekávají se historicky nejvyšší tržby – 13 miliard

Vítání nového roku představuje také druhý prosincový vrchol pro obchodníky, poskytovatele ubytovacích služeb nebo provozovatele restaurací. „V závěru letošního roku očekáváme historicky největší tržby v ubytovacích a stravovacích zařízeních, které se budou pohybovat na úrovni 13 miliard korun,“ informoval Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting. Ta ve svých údajích vychází z čísel ČSÚ (počet tržeb) a z terénního šetření mezi hoteliéry v ČR. Pro srovnání to loni bylo ve stejném období asi o půl miliardy méně.

Aspektů, které stojí za mimořádnými zisky konce roku, je podle Beránka hned několik. „Do Česka přijede více zahraničních hostů, kteří více utrácejí, a také Češi stále častěji tráví silvestr, Nový rok i Vánoce mimo domov. V letošním roce navíc vyšly velmi dobře zimní prázdniny, které trvají celé dva týdny, a proto je velmi dobré období pro zimní rekreaci,“ uvedl Beránek.

Vydáno pod