Klaus se zastal Zemana: Rusnokova vláda? Jediné možné řešení

Praha – Vznik vlády Jiřího Rusnoka bylo jediné racionální řešení krize, do které se česká politika letos v červnu dostala. V novoroční Partii na FTV Prima to uvedl exprezident Václav Klaus. Zastal se tak svého nástupce na Pražském hradě Miloše Zemana, který vládu uvedl do Strakovy akademie, aniž by měla oporu v Parlamentu.

„Úřednická vláda jako východisko z nouze je jediná možná varianta,“ prohlásil exprezident Klaus v rozhovoru pro FTV Prima a vznik Rusnokovy vlády komentoval následovně: „Bylo to jediné možné rozhodnutí. Už třikrát jsme měli úřednickou vládu, vždycky to byly kroky vynucené okolnostmi, žádná jiná vláda nebyla možná. Jiné řešení nebylo, neštěstí je, co k této situaci vedlo.“

Miloš Zeman jmenoval kabinet Jiřího Rusnoka v červenci, veřejnosti ho prezentoval coby vládu odborníků a způsob, jak zabránit restauraci středopravicové koalice v čele s Miroslavou Němcovou. Rusnokův tým ovšem počátkem srpna nezískal důvěru sněmovny, a v demisi tak vládne již pět měsíců. Vystřídat by ho mohla koalice sociálních demokratů, hnutí ANO a lidovců.

Žalovat prezidenta? Nápad z jiného světa, soudí Klaus

Aspirant na premiérský úřad Bohuslav Sobotka se kvůli personálnímu složení s prezidentem Zemanem sejde ještě tento týden, hlava státu totiž odmítá některé ministerské kandidáty (např. babišovce Martina Stropnického pro obranu). Sobotka se proto tento týden nechal slyšet, že nevylučuje možnost vzdorujícího prezidenta žalovat.

„Koneckonců tuším, že premiér Zeman podal kompetenční žalobu proti bývalému prezidentovi Václavu Havlovi v souvislosti se jmenováním guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, takže není to nic, co by bylo neznámé nebo překvapivé, ale já přesto doufám, že nebude nutné takovýto nástroj použít,“ uvedl pro server Aktuálně.cz (čtěte víc).

Takovou cestu dnes jednoznačně odmítl Zemanův předchůdce Klaus. „Kdybychom jeden druhému hrozili žalobami, dostali bychom se do jiného světa. Nedovedu si představit, že by něco takového mělo vzniknout,“ prohlásil v již zmiňovaném rozhovoru. „Jestli je to vyhrožovací tah na politické šachovnici, tak je to špatně.“ Sám Klaus byl loni v únoru vystaven hrozbě ústavní žaloby z velezrady, kterou proti němu podala skupina senátorů kvůli jeho novoroční amnestii.

Na správnosti svého rozhodnutí udělit velkorysý generální pardon ale trvá. „Myslím si, že jsem tu amnestii udělal správně a racionálně a že až vychladnou vášně, všichni to budou muset přiznat,“ konstatoval s tím, že za negativním pohledem na jeho amnestii stojí média a někteří politici.

Klaus: Nemáme se tak špatně, jak se tváříme

Klaus rovněž varoval před negativní atmosférou ve společnosti, občanům popřál optimismus a více úsměvů. „Nedopusťme, abychom se přeměnili na zemi závisti a vzájemného podezřívání. Měli bychom si přiznat, že se nemáme tak špatně, jak se tváříme a jak mnozí kolem nás šíří,“ řekl. Země je podle něj v daleko lepším stavu, než byla před 25 lety. Návrat komunismu podle něj nehrozí a komunismus je podle jeho slov odepsanou součástí dějin.

„Neměli bychom zapomenout, že u nás dochází k obrovské generanční výměně, vyrostla nám generace, pro kterou je totalitní režim pojmem z učebnice, jsou zahlušeni vřavou přebytku informací,“ prohlásil s tím, že to vnímá jako „riskantní situaci“.

Vydáno pod