Pyrotechnici prohledali pražskou rezidenci, výbušniny nenašli

Praha - Tým pyrotechniků prohledal areál palestinské ambasády v Praze na Suchdole, kde po explozi trezoru zahynul palestincký velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Další výbušniny zde nenašel. Policie tvrdí, že za výbuch mohla neodborná manipulace s bezpečnostní schránkou.

K výbuchu v diplomatickém objektu v Internacionální ulici v Praze-Suchdole došlo krátce před polednem. Těžce zraněn byl palestinský velvyslanec Džamál, svým zraněním odpoledne podlehl v Ústřední vojenské nemocnici.

Diplomatický areál vpodvečer prohledali pyrotechnici, kontrolovali dva podezřelé předměty, mimo jiné další trezor; psi upozornili na to, že by mohl být nebezpečný, přítomnost další výbušniny se ale nakonec nepotvrdila. Ve snaze o zajištění bezpečnosti nicméně došlo k několikahodinové evakuaci jedenapadesáti obyvatel z bezprostředního okolí suchdolské ambasády. Internacionální ulice zůstává u objektů budoucí palestinské ambasády uzavřena.

Příčina? Zřejmě výstražný systém, který „nikdo nezval“

Neštěstí zřejmě způsobil výbuch nástražného systému, jenž mohl být součástí zabezpečení trezoru v obývacím pokoji. K tragické události mohlo dojít v důsledku neodborné manipulace s tímto systémem. Protože byl ale trezor při výbuchu silně poškozen, policie pokračuje ve vyšetřování. V průběhu odpoledne do Česka dorazil tým palestinských expertů, společně s českými kriminalisty by měli v následujících dnech pracovat na vyšetřování poledního výbuchu.

Teroristické pozadí dopoledního neštěstí policisté již odpoledne vyloučili. „Kromě toho, že pracujeme na místě, pracujeme s různými dalšími informacemi, které jsou nesmírně důležité pro vysvětlení celé události, jež nastala. V současné době lze podle dosavadního šetření konstatovat, že se v žádném případě nejedná o teroristický útok,“ informoval v Událostech policejní prezident Martin Červíček.

„Každopádně samozřejmě je to věc, která by neměla být na jakékoliv ambasádě, a my se tím budeme v rámci toho vyšetřování dál zaobírat,“ doplnil pro televizi Nova. A obdobně na ČT24 mluvil i pražský primátor Tomáš Hudeček. „Velvyslanectví stojí na území, které není vymezeno pro jiný stát. Ve chvíli, kdy jakýkoli takovýto nástražný systém je na území České republiky, tak se ptáme, jak je možné, že k nám přišel.“

Byt velvyslance je v novostavbě, která údajně ještě ani nebyla zkolaudována. Poslední tři až čtyři dny se velvyslanectví do nových budov stěhovalo ze svých současných prostor, uvedl v ČT mluvčí palestinské ambasády Nabíl Fahil. Ambasadorova rodina podle něj v novém bytě strávila dvě noci. Na pozemku v Suchdole má Palestina dva nové objekty, jeden bude sloužit jako rezidence a druhý jako úřad velvyslanectví.

Šéf palestinské diplomacie: Trezor nikdo neotevřel čtvrt století

Smrt palestinského velvyslance v Praze zaznamenaly všechny hlavní světové tiskové agentury i řada dalších zahraničních médií. V naprosté většině přinesly informace z českých oficiálních zdrojů. Agentura AP ovšem citovala také palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího, podle něhož explodoval trezor, který nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel. Nacházel se prý po léta ve starém palestinském velvyslanectví v Praze a pak byl přemístěn do nových objektů, které má ambasáda využívat.

„Trezor stál nepovšimnut ve starém velvyslanectví. Nikdo se ho nedotkl dvacet, pětadvacet let,“ prohlásil Málikí. Podle jeho slov až nynější velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. „Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to,“ citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes dvacet let nikdo nedotkl, ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

České ministerstvo zahraničí se až do konce policejního vyšetřování nechce k události vyjadřovat. „Vyjadřujeme lítost nad tím, že pan velvyslanec podlehl svým zraněním,“ řekla mluvčí úřadu Johana Grohová. Kondolenční dopisy a repatriaci těla bude ministerstvo podle ní řešit ve čtvrtek.

Události o výbuchu na palestinské ambasádě (zdroj: ČT24)