Policie našla v palestinské rezidenci zbraně, ministerstvo chce vysvětlení

Praha - V objektu budoucího palestinského velvyslanectví v Praze našla policie při vyšetřování smrti palestinského ambasadora Džamála Muhammada Džamála zbraně. Podle policie neprošly českou evidencí, jejich typ a počet ale neupřesnila. Džamál zemřel včera při explozi výbušného systému, když se pokusil otevřít trezor. Výbuch policie vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a nedovolené ozbrojování. Úmysl usmrtit konkrétní osobu vyloučila.

Server týdeníku Respekt uvedl, že policisté našli v budově například samopaly. Celkem by prý vyzbrojily alespoň „desetičlennou bojovou jednotku“. Do Česka už také dorazil první zástupce palestinského ministerstva zahraničí, další měli přijet večer. České ministerstvo zahraničí nyní s palestinskou stranou jedná o převozu těla velvyslance.

Česká diplomacie bude chtít kvůli nálezu zbraní po palestinské straně vysvětlení. „Podmínky pro nabývání vlastnictví, držení, nošení a používání zbraně nebo střeliva, práva a povinnosti držitelů zbraní nebo střeliva jsou stanoveny zákonem a vztahují se i na osoby požívající diplomatických výsad a imunit,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Ministerstvo je proto nálezem znepokojeno. „Mohlo by jít o porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích a budeme požadovat na palestinské straně vysvětlení,“ dodala. Policie nyní zjišťuje, jak se zbraně na ambasádu dostaly.

Ambasador Džamál zemřel při explozi výbušného systému, když se pokusil otevřít trezor. Informace o tom, který trezor vlastně vybuchl, se původně rozcházely. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí totiž mluvil o tom, že vybuchlý trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel. Mluvčí palestinského velvyslanectví Nabíl Fahil ale Českému rozhlasu vysvětlil, že trezory byly dva. Do toho, který vybuchl, běžně ukládal peníze na výplaty a denní potřeby úřadu. Mluvčí popřel, že by výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému trezoru. Výbuch si nedokáže vysvětlit a nepopřel ani možnost, že šlo o úmyslný trestný čin. O úmyslu hovořil i nejmenovaný palestinský představitel, kterého citovala agentura Nová Čína.

Policejní prezident Martin Červíček ale už včera řekl, že nešlo o teroristický čin. Poznatky o tom nemá ani BIS. Policie uvedla, že explozi trezoru způsobila neodborná manipulace s bezpečnostní schránkou. Mohl vybuchnout zabezpečovací systém, který byl součástí trezoru. Podle expertů se ale takový typ používal naposledy po druhé světové válce. „Ve spodní části byl tmelem přilepený řetízek, nebo drát, který po otevření dveří uvolnil pojistku na nějakém výbušném zařízení a došlo k explozi,“ uvedl Josef Jakubík, Trezor servis Jihlava. O tom, že by byl podobný systém v suchdolské vile, ale odborníci pochybují.

Palestinský ministr zahraničí Málikí dnes řekl, že neštěstí vypadá na „pracovní úraz“. Podle něj sejf neexplodoval okamžitě, což by znamenalo, že Džamál nebyl cílem toho, kdo výbušninu umístil. Výbušnina byla zřejmě nastražena tak, aby explodovala až ve chvíli, jakmile by někdo manipuloval s obsahem sejfu, dodal Málikí poté, co o záležitosti telefonicky hovořil s českou policií. 

Druhý trezor, nepoužívaný, podle mluvčího Fahila policie otevřela a nic v něm nenašla. 

Trezor prozkoumají v Kriminalistickém ústavu

Trezor a látku, která vybuchla, zkoumají experti z pražského kriminalistického ústavu. „Mohu potvrdit, že umáme požadavek od pražské policie na zkoumání, a to požadavek z oblasti chemie a defektoskopie,“ uvedl šéf ústavu Pavel Kolář. Výsledky zřejmě budou v řádu dnů. „Obecná lhůta na dodání zkoumání u nás je 30 dnů, ale vždycky závisí případ od případu na tom, jaké okolnosti se vyskytnou. Určitě to ale nebudou hodiny,“ dodal.

Palestinské velvyslanectví původně sídlilo na Praze 7 v ulici Na Kazance. Nově postavená budova v Praze-Suchdole, v níž k výbuchu došlo, zatím nebyla ani zkolaudována. Džamál se do rezidence nastěhoval teprve před několika dny. Ambasáda měla začít fungovat v průběhu ledna. Lidé žijící v Suchdole proti umístění ambasády před několika lety protestovali - podle jejich zástupce Karla Haly jsou tato sídla všude ve světě považovaná za riziková. Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS) ale podotkla, že stěžovatelé nepodali proti rozhodnutí o umístění stavby odvolání; na dotaz Prahy 6 ministerstvo zahraničí navíc sdělilo, že od roku 1987 neeviduje v této souvislosti se státem Palestina žádný vážný incident. 

Džamál Muhammad Džamál
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

O původu výbušniny kolují teorie. Šlo o semtex?

Zpravodajský a komentátorský portál thecommentator.com uvedl, že v Praze mezi novináři koluje o původu výbušniny „zajímavá teorie“, která se sice může nakonec ukázat jako nepravdivá, má ale přesvědčivý základ. Údajně by mohlo jít o semtex, což je plastická trhavina vyvinutá v 50. letech v Československu.  

Jak thecommentator.com upozornil, semtex v období studené války získaly arabské teroristické skupiny a režimy podporující Palestince, například Libye. „Pokud to semtex byl, zcela jistě šlo o velmi staré zásoby. Česká republika je nyní jednou z nejvíce proizraelských zemí v Evropě,“ napsal thecommentator.com. Dodal, že semtex byl v minulosti velmi oblíben pro svůj ničivý účinek a proto, že byl prakticky nezjistitelný. Teprve smlouvy na konci studené války přinesly závazek přidávat během výroby detekční prvky, díky kterým je možné trhavinu v rámci bezpečnostních kontrol snadno odhalit. Podle expertů by ale v případě použití semtexu byla zřejmě poničená i celá budova - a to se nestalo. 

Velvyslanectví má Palestina v Praze od roku 1988

  • Stálé zastoupení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) – mezinárodně uznávaná představitelka Palestinců -  bylo v Praze zřízeno v březnu 1981 a v únoru 1983 bylo povýšeno na diplomatickou misi. Velvyslanectví palestinského státu je v Praze od prosince 1988 (v listopadu 1988 byl vyhlášen palestinský stát). 
  • Palestinské velvyslanectví sídlilo dlouhá léta v diplomatické rezidenci v ulici Na Kazance v Praze-Troji. V roce 2003 koupili Palestinci pozemek v ulici Internacionální v Praze-Suchdole, kde začali budovat nový zastupitelský úřad. Původně měl být hotov koncem června 2013. 
Vydáno pod