Na Zlínsku budou volit Okamurova nástupce do Senátu

Zlín – Doplňovací volby do Senátu čekají už příští víkend voliče na Zlínsku a Uherskohradišťsku. Tomio Okamura (Úsvit), který zde loni získal mandát, se na podzim stal poslancem a o senátorské křeslo přišel. Jeho nástupce budou moci lidé vybírat z devíti kandidátů už 10. a 11. ledna.

Zlínsko čekají doplňovací volby do Senátu (zdroj: ČT24)

Okamura si loni získal přízeň voličů díky aktivní kampani, podobně to ve zlínském volebním okrsku vypadá i letos. Kandidáti koncertují, pečou, objíždějí města a obce. Sám Okamura je v obvodu vidět úplně stejně i letos – v kampani totiž podporuje kandidáta svého hnutí Úsvit přímé demokracie. Tím je lékař Pavel Talaš, otec Okamurovy přítelkyně.

Talaše podporuje i Babišovo hnutí ANO, které do doplňovacích voleb vlastního kandidáta neposlalo. Nekandiduje ani žádný zástupce Zelených, ti však vyslovili podporu starostovi Uherského Brodu Patriku Kunčarovi z KDU-ČSL. Na jeho plakátech se objevuje tvář kontroverzního lidoveckého senátora Jiřího Čunka. Kunčar si vypůjčil i Čunkovo heslo: „Jsem zvyklý dělat pořádek.“

Na kampaň je málo času, kandidáti se snaží o originalitu

Z velkých stran je na Zlínsku slyšet kandidátku za Starosty a nezávislé a TOP 09 Zuzanu Zdráhalovou Lapčíkovou. Jako hudebnice totiž během krátké kampaně stihla uspořádat čtyři benefiční koncerty. Na besedách s lidmi zdarma rozdává i vlastní cédéčka. Oproti tomu kandidát ODS, někdejší hejtman Libor Lukáš, vsadil na kontaktní kampaň a na sociální sítě – právě tam šíří svůj klip, kde pije slivovici nebo seká dříví.

Milena Kovaříková z ČSSD zase rozdávala vlastnoručně upečená perníková srdíčka. Na plakátech vystupuje s heslem „Se srdcem na dlani“. Kampaň komunistického kandidáta Radomíra Rafaje je oproti ostatním tradiční – autem objíždí volební obvod.

Kromě parlamentních stran se senátních voleb zúčastní i menší strany – Luděk Maděra za Piráty a Jiří Remeš za Svobodné. Za Nezávislé kandiduje Jana Juřenčáková, která se chce do Senátu vrátit. Peníze na kampaň však věnovala sociálním zařízením a působí spíše na sociálních sítích.

Kdo se stane novým senátorem?

Jana Juřenčáková – Nezávislí

Milena Kovaříková – ČSSD

Patrik Kunčar – KDU-ČSL

Libor Lukáš – ODS

Luděk Maděra – Piráti

Radomír Rafaja – KSČM

Jiří Remeš – Svobodní

Pavel Talaš – Úsvit

Zuzana Zdráhalová Lapčíková – STAN/TOP 09

Nového senátora budou volit lidé ve volebním obvodu číslo 80, který zahrnuje Zlínsko i část obcí na Uherskohradišťsku. Volby se konají v pátek 10. a v sobotu 11. ledna, lidé nebudou moci volit v zahraničí. Případné druhé kolo se uskuteční o týden později, 17. a 18. ledna.

Doplňovací volby do Senátu tématem UvR (zdroj: ČT24)

Supervolební rok

Právě začínající rok 2014 bude supervolební. Kromě doplňovacích senátních voleb na Zlínsku čekají voliče celkem troje další volby. Na jaře to budou volby do Evropského parlamentu – v nich si Češi budou volit celkem 21 europoslanců, kvůli rozšíření unie o jednoho méně než ve volbách předchozích v roce 2009.

Na podzim se budou konat volby komunální a také volby do jedné třetiny Senátu. Jejich termíny může prezident Zeman sloučit, určitě se ale budou konat někdy v říjnu – volby se totiž musí konat měsíc před tím, než vyprší funkční období senátorů i obecních zastupitelů.

Volby do Evropského parlamentu: 23. a 24. května

Komunální a senátní volby: pravděpodobně 10. a 11. října

Senátní volby by se mohly konat také 17. a 18. října